Belföld

Az EP végső szavazásán a legtöbben hazánk, a legkevesebben Csehország uniós belépését támogatták

A bővítésről az Európai Parlamentben szerdán tartott szavazások eredménye nagyon pozitív, jobb annál, mint amire számítani lehetett - jelentette ki Juhász Endre Magyarország brüsszeli EU-képviseletének a vezetője.

Juhász Endre, aki a csatlakozásra készülő többi ország vezető diplomatáival együtt a helyszínen kísérte figyelemmel a vitát, megállapította, hogy a számszerű eredményeket tekintve Magyarország egyfajta élcsoportba tartozik.

A jövő évi csatlakozásra készülő országok közül Lettország, Magyarország és Szlovénia kapta a legtöbb támogató szavazatot – egyaránt 522-t -, s csak az ellenszavazatok, illetve a tartózkodások számában van közöttük különbség, de ez is elhanyagolható.

A nagykövet szerint feltűnőbb volt a Csehország ellen leadott szavazatok, illetve a tartózkodások viszonylag nagy száma. A tíz ország közül Csehország kapta a legkevesebb szavazatot (az 565 leadottból 489-et), illetve a legtöbb (39) ellenszavazatot, s a tartózkodók száma is itt volt a legmagasabb (37). Ennél valamivel jobban, de az átlagosnál gyengébben alakult Lengyelország támogatottsága: a leadott 565 szavazatból 509 volt támogató, 25-en szavaztak nemmel, és 31-en tartózkodtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik