Belföld

Budapesten lehet a sakk-vb döntője

A világon mindenütt óriási érdeklődés kíséri a sakkvilágbajnoki döntőt, s nem kizárt, hogy ezúttal hazánk rendezheti az eseményt. Előrehaladott tárgyalások zajlanak ugyanis annak érdekében, hogy Budapest legyen a házigazdája a Vlagyimir Kramnyik–Lékó Péter vb-finálénak.

A Népszabadság értesülése szerint – Medgyessy Péter miniszterelnök kérése nyomán – a kormány konkrét ajánlatot tett a londoni székhelyű médiacégnek, a helyszínről határozó Einstein-csoportnak, illetve a játékosokat képviselő ügynökségnek, s a visszajelzés kedvező volt. Mint köztudomású, Lékó Péter a tavaly júliusi, dortmundi torna megnyerésével szerezte meg a jogot, hogy kihívja a címvédőt, az orosz Vlagyimir Kramnyikot, s bár több város is fölvetődött mint potenciális helyszín, eddig még nem sikerült dűlőre jutni.

Az esetleges budapesti rendezés két ok miatt is világszám lenne; egyrészt azért, mert magyar sakkozó nem mindennap kerül világbajnoki cím közelébe, s a huszonhárom éves nagymester élete hatalmas lehetősége előtt áll, másrészt azért, mert mind sportszempontból, mind a főváros megítélését, imázsát illetően hatalmas reklámereje lenne a vb-finálénak. A szuperpartit – jelen állás szerint – június végén vagy október elején rendeznék.

A Népszabadság információja szerint egy-két héten belül eldől, hol – és mikor – tartják majd a döntőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik