Belföld

Veoliára változtatja nevét a Vivendi Environnement

Veolia Environnement néven működik tovább a Vivendi Environnement - jelentették be a cégcsoport magyarországi érdekeltségeinek képviselői kedden Budapesten.

Az új nevet várhatóan április 30-án hagyja jóvá a cég
közgyűlése. A párizsi székhelyű cégcsoport árbevétele 30,079 milliárd euró volt 2002-ben, a nettó eredménye 339 millió euró. A konszolidált árbevétel 57 százaléka Franciaországon kívül realizálódik, a csoport 84 országban rendelkezik érdekeltséggel világszerte, 302 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

A csoport négy ágazatban – vízközmű, hulladék- és
energiagazdálkodás, személyszállítás – tevékenykedik. A Vivendi Environnement környezetgazdálkodási ágazatai – a tömegközlekedés kivételével – megjelentek Magyarországon, a 90-es évek elején. A Vivendi Water, az Onyx és a Dalkia-leányvállalat, a Prometheus együttes árbevétele 2002-ben meghaladta az 50 milliárd forintot, a cégek mintegy 3000 dolgozót foglalkoztatnak.

A Vivendi Water, a világ egyik legnagyobb vízközmű szolgáltatója, Magyarországon is piacvezető a víz- és csatornaszolgáltatási, valamint a hozzá kapcsolódó mélyépítési illetve építési piacokon. A Szegedi Vízműben 49 százalékos tulajdonos. A Vivendi Water és a Berlini Vízművek konzorciuma ugyanakkor a Fővárosi Csatornázási Művek részvényeinek 25 százalékával rendelkezik.

A mélyépítéssel foglalkozó divízió, a Sade csoport magyarországi leányvállalata a Magyar Vízügyi Kivitelező Kft., továbbá a Sade Magyarország Mélyépítő Kft. A Sade csoport tagjainak összeolvadása folyamatban van. A Sade Magyarország konszolidált árbevétele 2002 végén 6,3 milliárd forint volt. A cég foglalkozik távközlési-, gázelosztó-, vízellátó- és szennyvízelvezető hálózatok, szennyvíztisztító telepek építésével, rekonstrukciójával, közművesítéssel.

A hulladékgazdálkodás területén az Onyx cégen keresztül van jelen a Vivendi. Az Onyx holding leányvállalata a Biokom Környezetgazdálkodási Kft. és az Alisca Onyx Hulladékgazdálkodási Kft. A csoport rendelkezik veszélyeshulladék-megsemmisítővel, válogatóművel, hat lerakóval, s a hulladékgazdálkodás valamennyi területén jelen van.

A csoport tagja a Comatec Hungaria takarítócég is. Az Onyx Magyarország árbevétele tavaly 2,4 milliárd forint volt.

A fűtés- és tüzeléstechnika területén a francia Dalkia cégcsoport jelent meg azzal, hogy érdekeltséget szerzett a Prometheus Rt.-ben. A hagyományos tüzeléstechnikai szolgáltatásokon túl a Prometheus teljes körű műszaki üzemeltetést is végez mintegy ötszáz önkormányzati és közintézménynél és 20 ezer lakás számára szolgáltat távhőt. Tavalyi forgalma megközelítette a 10 milliárd forintot.

Ajánlott videó