Belföld

USA: felértékelődtek a román és a bolgár légibázisok

Az Európában állomásozó amerikai légierők terveket dolgoznak ki arra, hogy a támaszpontok egy részét a kelet-európai országokba, elsősorban Romániába, Bulgáriába és Lengyelországba helyezzék át, tájékoztatott a Stars and Stripes katonai lap.

Az USAFE (US Air Force) parancsnoka, Gregory Martin repülős tábornok által az EUCOM parancsnokának, James Jones vezérezredesnek küldött egyik jelentés szerint a légierő helyzete eltér a többi egységétől, mivel az azokról a bázisokról hajt végre harci feladatokat, ahol normális esetben is artózkodik.

Az egyes bázisok áthelyezésére vonatkozó terveket Jones tábornok kezdeményezésének megfelelően készítették, akinek az a véleménye, hogy az amerikai csapatok egyes nyugati országok, mint Németország és Nagy-Britannia területén való jelenléte a jelenlegi világhelyzetben már nem szükséges, azt javasolva, hogy költöztessék át ezeket Európa keleti felére. Ez a térség ugyanis közelebb van a konfliktusövezetekhez és kevésbé költséges – idézi a román Ziua című lap az amerikai forrásokat.

Ennek ellenére Martin tábornok hangsúlyozta, hogy az amerikai légierő bázisainak gyors és masszív keletre költöztetése egyes nagyon fontos bázisok bezárását és mások óriási költséggel történő kiépítését jelentené.

A kelet-európai bázisok koncepciója túl van az első próbán az iraki művelettel, főleg annak “köszönhetően”, hogy Törökország megtagadta az amerikai csapatoktól területe használatát.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik