Belföld

Nincs béregyezség a BorsodChemben

Nem született béregyezség a kazincbarcikai BorsodChem (BC) Részvénytársaságnál kedden; a dolgozói érdekképviseletek által összehívott munkásgyűlésen a cég vezetői nem jelentek meg.

A BC-nél működő Kazincbarcika Vegyész Szakszervezet és a Vegyipari Munkavállalók Független Szakszervezete (VMFSZ) által szervezett munkásgyűlésről Salagvárdi Gábor, a VMFSZ elnöke az MTI-nek elmondta: a vita a munkáltatóval a cégnél bevezetett úgynevezett kulcsember program, illetve a 13. havi bér emelése miatt robbant ki.

Kovács F. László, a cég vezérigazgatója az MTI-vel azt tudatta: a munkaadó és a munkavállalók álláspontja nem közeledett, a szakszervezetek újabb, a korábbinál magasabb keresetnövelési mértékre vonatkozó javaslata miatt inkább távolodott egymástól.

A 2.700 embert foglalkoztató társaság vezetése március elsejétől 6,9 százalékos alapbérfejlesztést ajánlott hozzátéve, a munkahelyi vezetők akár 3-9 százalékos differenciálást is végrehajthatnak. Ugyanakkor a kulcsember programban résztvevő mintegy 400 ember átlagosan 15 százalékos alapbérfejlesztésben részesül.

A programnak a lényege: a BC-nél dolgozók egy meghatározó körének a cég piaci béreket ad, csak hogy ne menjenek el. Az érdekképviselet viszont kifogásolja, hogy az így kiemelt dolgozóknak kevesebb mint tizede fizikai állományú.

A 13. havi bérrel kapcsolatban az érdekképviseletek még plusz 3 heti bért tartanának reálisnak, miközben a munkaadó ajánlata két heti plusz bér. A vezérigazgató közölte: a társaság ez évben is működteti az úgynevezett ösztönzési rendszert, a prémium mértéke akár 20 százalékos keresetnövekedést is jelenthet. Ugyanakkor, ha a BC gazdálkodása a tervezettet meghaladóan alakul, abban az esetben a 13. havi béren túl jutalmat is kaphatnak a dolgozók.

Salagvárdi Gábor szerint a cég menedzsmentje megismételte korábbi ajánlatait, abban semmi új nincs. Amennyiben érdemben továbbra sem tárgyal velük a vezetőség, abban az esetben a részvényesekhez fordulnak, és ha ez sem jár sikerrel, készek keményebb eszközökhöz is nyúlni – jelentette ki a szakszervezeti vezető. Hozzátette: szeretnék, ha egy hónapon belül rendeződne a bérvita.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik