Belföld

Már a CIB és a K&H is finanszírozza a Diákhitel Rt.-t

A CIB Bank Rt. valamint a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) Rt. lettek a nyertesei a Diákhitel Központ (DK) Rt. tevékenységének finanszírozására márciusban kiírt pályázatoknak - mondta az MTI-ECO-nak Őry András, a DK kommunikációs igazgatója.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által márciusban
közzétett egyik pályázati felhívás legfeljebb 7,5 milliárd forint összegű, 2003. december 15-én lejáró hitel felvételét célozta, változó kamat (3 havi BUBOR +/- kamatfelár) mellett, s ajánlatot minimum 2,5 milliárd forintos keretösszegre lehetett adni. E finanszírozási lehetőséget a CIB Bank és a K&H Bank nyerte el.

A másik pályázat egy 6 milliárd forintos, egyéves lejáratú, újrafeltöltődő (revolving) jellegű, készenléti (stand-by) hitelkeret biztosítására szólt, ajánlatot ez esetben csak a teljes összegre lehetett tenni. A kamat itt is változó (egyhavi BUBOR +/- kamatfelár). Ennek a nyertese a CIB Bank lett.

A kamatfelár mértékét a DK a további forrásbevonások érdekeire hivatkozva nem kívánta nyilvánosságra hozni. A hitel biztosítékát mindkét hitelnél az állam készfizető kezessége jelenti. A DK-t a múlt évig a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. finanszírozta, amely ez év szeptemberéig 50 milliárd forintos hitelkerettel áll a társaság rendelkezésére. A DK az idén már a tőkepiacról, nyilvános pályáztatással is vont be forrást.

Januárban 1,8 milliárd, februárban további 5 milliárd forintot, a hitel folyósítója mindkét esetben a Postabank Rt. A Diákhitel Központ a hallgatói hitelkonstrukció 2001. szeptemberi indulása óta 32,1 milliárd forint összegű hitelt
folyósított.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik