Belföld

Közpénzek, gyanúk, nyomozások

Közpénzek törvénytelen felhasználásának gyanújával 2000 óta 49 büntetőfeljelentést tettek az ellenőrzésre jogosult állami szervek, képviselők és magánszemélyek. Eddig hat ügyben készült vádemelési javaslat - írja a Népszabadság.

Az úgynevezett agrárügyekben 19 – a Sepsey Tamás vezette Kehitől és magánszemélyektől származó – feljelentésből kettőben a rendőrség megtagadta a nyomozást, mivel további vizsgálat nélkül is megállapítható volt, hogy bűncselekmény elkövetésére utaló adatokat a beadványok nem tartalmaznak.

További öt ügyben már az elrendelt nyomozás adatai alapján szüntették meg – bűncselekmény hiányában – az eljárást. Két büntetőügyet az ORFK átadott az ügyészségnek, mert képviselők büntetőjogi felelőssége is felmerült. Ezekben az ügyészségen el is rendelték a nyomozást. Egy büntetőeljárást felfüggesztettek, hat ügyben még tart a nyomozás, további háromban pedig már a vádemelési javaslat is elkészült.

Jelenleg legalább fél tucat ügylet kapcsán párhuzamosan több nyomozás keretében vizsgálják a Magyar Fejlesztési Bank és a Nemzeti Autópálya Rt., valamint az Állami Autópálya-kezelő Rt. és ezek egyes alvállalkozói között létrejött szerződések jogszerűségét.

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.