Belföld

Újabb 16 milliárdos beruházásra készül a Samsung Magyarországon

A Samsung Electronics Magyar Rt. és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kedden bejelentette, hogy a Samsung jászfényszarui gyárában elkészült a tízmilliomodik televíziókészülék, amelyet Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter vett át Kyu Dam Cho-tól, a jászfényszarui gyár és a Samsung Electronics Magyar Rt. elnökétől.

A Samsung 1989 óta működik Magyarországon: az elmúlt tizennégy évben közel 12 milliárd forintos beruházással létrehozta Európa legnagyobb televíziógyárát Jászfényszarun, ahol ma 1200 alkalmazottat foglalkoztat, s évente 2,6 millió készüléket gyárt 125 milliárd forint értékben.

Az összesen 88 ezer négyzetméteren, 27 ezer négyzetméteres beépített területen lévő jászfényszarui gyár 10-15 ezer tévékészülék legyártására képes naponta. A magyarországi forgalom 6,7 milliárd forint volt 2002-ben, míg az export meghaladta a 118 milliárd forintot. Magyarországon mind piaci részesedésben, mind darabszámban piacvezető a Samsung a televíziók piacán.

Tavaly a vártnál jobban alakult a működőtőke-import

A szakminisztérium 2002-es évi elemzését idézve Csillag István kijelentette: „Magyarországon a közvetlen tőkebevonás a vártnál kedvezőbben alakult, a ténylegesen az országba érkezett 1281 millió euró működő tőke 18,3 százalékkal meghaladja a 2001 évi teljesítményt. A kormány befektetőbarát gazdaságpolitikája, konkrétan, az új befektetés-ösztönző program csomag, a Smart Hungary kedvező hatásainak első jelei az említett számokban már mutatkoznak”.

Csillag István miniszter az ünnepélyesen átvett tízmilliomodik Samsung TV-készüléket a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Dózsa György úti hajléktalan szállója részére ajánlotta fel.

Összesen 23 milliárdos Samsung-beruházás

A Samsung Magyarország iránti elkötelezettségét mutatja az is, hogy a dél-koreai székhelyű multinacionális vállalat 1989 óta közel 23 milliárd forintot ruházott be Magyarországon és közel háromezer embert foglalkoztat. A jászfényszarui gyár mellett a legjelentősebb Samsung érdekeltségek: a Samsung Electro-Mechanics szigetszentmiklósi, valamint a Samsung Digital Interface gödi gyára. A Samsung tervei között szerepel további több mint 16 milliárd forintnyi magyarországi beruházás.

A jászfényszarui televíziógyár megvásárlására és fejlesztésére közel 12 milliárd forintot fordított a Samsung. A Samsung jászfényszarui gyárral kapcsolatos tervei között szerepel további 1,5 milliárd forint beruházása.

A jászfényszarui gyár története

A jászfényszarui gyárat 1989 decemberében alapította a Samsung és az Orion 50-50 százalékos tulajdoni részesedéssel. A termelés 1990 áprilisában kezdődött. A gyár 1990 júniusában a Samsung 100 százalékos tulajdonába került. Az exporttevékenység 1993 szeptemberében kezdődött meg Nyugat-Európába. Új, a termelést 200 ezerről 400 ezerre növelő gyártósort telepítettek 1996. szeptemberében, majd az angliai tv-gyár telepítették át 1998 januárjában.

A második gyártósort 1998. áprilisában installálták, ezzel a kapacitást egymillió darabra növelték. A nagyképernyős tv-gyártás 1998 májusában kezdődött, a harmadik gyártósort pedig 1999 áprilisában installálták. A digitális tv-gyártás 1999 novemberében vette kezdetét.

A Samsung Electronics működési területei

A Samsung Electronics Co., Ltd. a félvezetőiparban, a fogyasztói elektronika és az információtechnológia számos területén tevékenykedik. A vállalat – amelynek 2002. évi árbevétele elérte a 34, 8 milliárd amerikai dollárt – a világ mintegy 47 országában található leányvállalataiban összesen 66 ezer alkalmazottat foglalkoztat.


A vállalat a világ legnagyobb memória-, TFT-LCD, CDMA mobiltelefon- és monitorgyártója, valamint a mobiltelefonok harmadik legnagyobb gyártója. A vállalat négy fő üzletágra oszlik, ezek a Digitális Média, a Félvezetők, az Információs és Távközlési és a Háztartási Gépek üzletág.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik