Belföld

Iraki újjáépítés: az USAID-hez kell fordulni

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az iraki gazdaság újjáépítési munkálatait jelenleg kizárólag az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége, a USAID szervezi.

A tárca keddi közleménye szerint az egyes beruházásokkal kapcsolatos részletes tájékoztató az USAID honlapján – www.usaid.gov/iraq – érhető el, ahol az érdeklődő vállalatok a különböző projektek kivitelezési munkáira vonatkozó regisztrációs formanyomtatványokat is megtalálják.

A minisztérium közölte az is, hogy a későbbi üzleti megbízások elnyerésének alapvető feltétele az USAID-nél történő közvetlen bejelentkezés. Az alvállalkozói, vagy beszállítói lehetőségek kiaknázása érdekében célszerű, ha a magyar cégek mielőbb közvetlen kapcsolatba lépnek a tendereket már elnyert, vagy az arra esélyes nagy amerikai kivitelezőkkel. A Külügyminisztérium a közlemény szerint továbbra is vállalja, hogy az iraki gazdasági újjáépítésben érdekelt cégek projekt kivitelezési, vagy áru szállítási készség-nyilatkozatait a szervezők felé külföldi kormányzati kapcsolatain keresztül továbbítja.

Az érdekeltek részvételi szándékukat a Külügyminisztérium 458-3600 faxán vagy az ivarhegyi@kum.hu e-mail címen jelezzék – tartalmazza a közlemény.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek a múlt héten pénteken elmondta: Magyarország még nem kapott hivatalos felkérést az Egyesült Államoktól arra, hogy vegyen részt az iraki háborút követő újjáépítésben. A kormány azonban dolgozik azon, hogy helyzetbe hozza a megfelelő referenciával és kapacitással rendelkező hazai vállalkozásokat. A kormányszóvivő korábban közölte azt is, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a külügyi tárcával közösen felmérte azon vállalkozások körét, amelyeknek van referenciájuk a térségben, és megfelelő kapacitással rendelkeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik