Belföld

Fogyasztóvédelem EU-szabvány szerint

Az Európai Unió deklarálta, hogy a hatékony fogyasztóvédelem valamennyi az integráció területén gyártott és forgalmazott termék és szolgáltatás hozzáadott értékét növeli.

Köncse Tamásné a magyar EU-tárgyalódelegáció fogyasztóvédelmi munkacsoportjának vezetője elmondta: a magyar törvényalkotás ennek szellemében alakította a hazai fogyasztóvédelmi szabályozást, amely már csaknem teljes egészében megfelel az uniós követelményeknek.

A harmonizáció fontos lépéseként a Polgári törvénykönyv július 1-én életbe lépő módosításával az unió belső piacához hasonlóan Magyarországon is 2 éves szavatosság védi a fogyasztókat valamennyi eladott terméknél.

Az uniós szabályozás szerint fogyasztói alapjog, hogy a terméknek biztonságosnak, az egészségre ártalmatlannak kell lennie, a fogyasztót maradéktalanul tájékoztatni kell a termék használatáról, tulajdonságairól, származási helyéről és közölni kell a vásárlóval a jogorvoslati lehetőségeket.

A közösség ugyancsak alapvető jogként jelöli meg a fogyasztók önszerveződéséhez és gazdasági érdekeinek védelméhez való jogát. Az unió a termékek biztonságára helyezi a fő hangsúlyt és nem a minőségre, amelyet piaci kategóriának tekint.A termékek biztonságáért a gyártók, ismeretlen gyártó esetén pedig a kereskedők a felelősek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik