Belföld

A Fidesz szerint negatívan hatna az euró bevezetésének kitolódása

A Fidesz gazdasági kabinetjének álláspontja szerint az államháztartási hiány jelenlegi növekedési üteme mellett kitolódhat a közös pénz bevezetésének időpontja.

A Fidesz – Magyar Polgári Párt gazdasági kabinetjének álláspontja szerint kiemelt célkitűzésként kell kezelni az euró lehető legkorábbi időpontban történő bevezetését Magyarországon. A kormánynak olyan gazdaságpolitikát kell következetesen folytatnia, amely összhangban van a jegybank inflációt leszorító politikájával, és lehetővé teszi a közös pénz bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumok teljesítését.

Az államháztartási hiány jelenlegi növekedési üteme mellett a közös pénz bevezetése sajnos jelentősen kitolódhat – áll a legnagyobb ellenzéki párt által kiadott közleményben. Ráadásul az uniós csatlakozás kifizetési kötelezettségei miatt a következő esztendőben tovább nőhet a költségvetési hiány. Az euró bevezetésének időpontja komoly mérlegelést igényel, de elodázása számos negatív következménnyel járna a magyar gazdaságra nézve. A 2007-es közös pénzre való áttérés nem megvalósíthatatlan feladat, hiszen például Szlovákia is 2007-es euró bevezetéssel számol – állítja a Fidesz gazdasági kabinetje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik