Belföld

Felmentették Tocsikot, visszakapja több száz milliós vagyonát

A Legfelsőbb Bíróság kedden, hétéves procedúra után felmentette Tocsik Mártát, így a jogásznő visszakaphatja minden ingó és ingatlan vagyonát, többek között több mint 200 millió forintot.

A legfőbb bírói fórum keddi döntésével lényegesen enyhítette az elsőfokú döntést, amelyben hűtlen kezelés miatt 4 év letöltendő börtönbüntetésre és 640 millió forintot vagyonelkobzásra ítélték Tocsik Mártát, az ÁPV Rt. volt jogászát. Tocsik ügyében a korábbi vádakat módosítva csupán vétséget állapított meg a bíróság, okirathamisítás miatt, és 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a jogászt.


Így az ÁPV Rt. és az önkormányzatok közötti közvetítés ügyében megbízott jogásznő és jutalékainak ügye jogerősen rendeződni látszik.


Mint ismeretes, Tocsik az önkormányzatoknak járó belterületi földérték kifizetésekor közvetített a helyhatóságok és ÁPV Rt. között. Az engedményes kifizetésekért jutalékot kapott, amelynek jelentős részét pártokhoz közeli alapítványokhoz és cégekhez utalta tovább (ezek aztán a pénzt a botrány kirobbanása után visszautalták).


Az MSZP és SZDSZ első közös kormányzása idején a Figyelő által kirobbantott botrány tehát most, az MSZP és az SZDSZ második közös kormányzása alatt zárult le jogerősen.


A többi vádlott büntetését is enyhítette, illetve felfüggesztette a bíróság. Akiket már korábban is felmentettek, azok esetében pedig helybenhagyták az előző ítéleteket. Szokai Imrét, az ÁPV Rt. egykori igazgatótanácsi elnökét hanyag kezelés miatt 1 év hat hónapnyi, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, míg Boldvai László szocialista országgyűlési képviselő és Budai György, szabad demokratákhoz közelálló vállalkozó esetében az LB helyben hagyta az első fokon hozott felmentő ítéletet.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik