Belföld

Drágább lesz az új autó az EU-ban?

Várhatóan 10-15 százalékos árnövekedés következik be az új személygépjárművek magyarországi árainál az európai uniós csatlakozás után.

A Porsche Hungaria Kft. ezt a várakozását arra alapozza, hogy az egységes csoportmentességi rendtartás (GVO) hatályba lépésével az ár-, illetve árrés-harmonizáció Magyarországon is követelmény lesz. Ennek lényege, hogy az egyes tagországokban a helyi adóktól megtisztított gépjárműárak plusz-mínusz öt százalékkal térhetnek el a gyártó által meghatározotthoz képest.

Magyarországon az autók nettó értéke alacsonyabb a nyugat-európai árakhoz viszonyítva, ezért a rendelkezés 10-15 százalékos áremelkedést is előidézhet – mutat rá a Volkswagen konszern márkáinak kizárólagos magyarországi importőre.


Hozzáteszi: az importot jelenleg terhelő 20 százalékos forrásadóról nem egyértelmű a várható rendelkezés, hiszen azt több országban regisztrációs díjként jelenleg is beépítik a gépjármű árába. Erre Magyarországon is van esély. A nettó gépjárműárak kiegyenlítődése miatt tehát az autók végleges fogyasztói ára valószínűleg emelkedik – vélekedik a Porsche Hungaria. 


 

Ajánlott videó