Belföld

Az állam eladja aranyrészvényeit

Az állam még az uniós csatlakozás előtt kénytelen lesz eladni speciális jogokat adó aranyrészvényeinek többségét, mert az uniós szabályok csak szigorúan korlátozott feltételek esetén engedik meg az ilyen részvények használatát. A Mol Rt. aranyrészvénye megfelel ezeknek a követelményeknek - olvasható a keddi Népszabadságban.

A privatizációs folyamat során több olyan társaságot is értékesítettek, amelyeknél az állam fenntartotta magának a jogot, hogy bizonyos döntéseket csak beleegyezésével hozhatnak meg a tulajdonosok. Ezeket a jogokat az úgynevezett aranyrészvények révén tudta érvényesíteni. Már elég régen hallani lehetett arról, hogy az uniós csatlakozás után gondok lesznek, mert az ottani szabályok a verseny korlátozását látják az ilyen különleges részvényekben, ezért tiltják az alkalmazásukat.

A csatlakozás közeledtével felvetődött a kérdés: mi történhet és mi történjen az aranyrészvényekkel. Hiszen ilyet birtokol az állam például a Pick-, a Herendi- és a Zsolnay-márkák védelme érdekében. Az államnak van aranyrészvénye az OTP Bankban és a Molban is, valamint a legfontosabb erőművekben, az áram- és gázszolgáltató cégekben és a Matávban.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik