Belföld

Visszaesés a vendégéjszakák számában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői közlése szerint januártól március végéig a budapesti ötcsillagos szállodák átlagos szobafoglaltsága 43 százalékos, a vidéki négy- és ötcsillagos szállodáké 51 százalékos volt. A háromcsillagos szállodahelyek átlagos foglaltsága nem érte el a 37 százalékot sem.

A legmagasabb szobafoglaltságot a budapesti ötcsillagos és a vidéki négy-, illetve ötcsillagos szállodák érték el az idén január és március között.

A budapesti ötcsillagos házak kiemelkedően magas bruttó átlagárat, napi 26 ezer forintot értek el. Január és március között az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevételek mutatója (REVPAR) a budapesti ötcsillagos házak esetében meghaladta a 11 ezer forintot, a vidéki négy- és ötcsillagos házakban az 5,6 ezer forintot. A budapesti négycsillagos házak REVPAR mutatója 4,5 ezer forint volt átlagosan a vizsgált időszakban.

A háromcsillagos szállodákban márciusban az egy kiadható szobára jutó bevétel kissé emelkedett, az első három hónap átlagában 2,3-2,6 ezer forint között alakult.

A vendégéjszakák száma január és március között minden kategóriában visszaesett az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszakák csökkenése a budapesti szállodákban 10-12 százalékos, a vidéki hotelekben 4-5 százalékos volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik