Belföld

Szaddám a tévében – és az utcákon?

Az iraki televízió hétfő délután újra felvételt sugárzott Szaddám Huszein iraki elnökről, amint magas rangú állami tisztségviselőkkel, köztük Taha Jaszin Ramadan alelnökkel és saját fiával, Kuszájjal, a Köztársasági Gárda vezetőjével tanácskozott.

Az ismeretlen tartalmú ülésen jelen volt Tárik Aziz miniszterelnök-helyettes, Szultan Hasim Ahmed védelmi miniszter, Ibrahim Abdel Szattar vezérkari főnök és a kormányzó Baasz Párt több magas rangú tisztségviselője is.

A katonai egyenruhát viselő iraki elnök íróasztal mögött ült egy nagy teremben, amelynek panorámaablakán széthúzták a függönyöket, hogy beengedjék a fényt. Szaddám Huszein mögött egy nagy Irak-térkép volt látható a falon.

Az AFP szerint az iraki tévé nem közölte, hogy miről volt szó a találkozón, amelynek felvételét akkor sugározták, amikor harcok folytak Szaddám Huszein fő bagdadi elnöki palotakomplexumában.

Közben egy szaudi lap azt írta hétfőn, hogy a Szaddám Huszeinnek látszó férfi, akinek a kezét csókolgatták az emberek pénteki bagdadi utcai sétája közben, valójában nem az iraki elnök volt, hanem Ahmed Hadusi nevű hasonmása. Az Al-Watan című szaúd-arábiai lap az iraki titkosszolgálat egy munkatársára hivatkozott, aki az újság állítása szerint jelenleg együttműködik a nyugati kémszervezetekkel.

A hasonmás Szaddám Huszein egyik bizalmasának, Dzsabar el Hadusinak a fivére, aki többször plasztikai műtétnek vetette alá magát, hogy jobban hasonlítson az elnökre. Az Al-Watan hétfői számában egymás mellett közölte a pénteken az utcán sétáló “Szaddám” és az igazi iraki elnök fotóját, és a dpa szerint a bal szemöldökön jól felismerhető volt, hogy nem egy és ugyanazon személyről van szó.

Nyugati megfigyelők már a pénteki tévéfelvételek után kételyeiket fejezték ki az utcán mutatkozó személy valódiságát illetően, de független forrásból nem lehetett megerősíteni, hogy hasonmás járt az elnök helyett a nyílt utcán Bagdadban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik