Belföld

Sörről borra váltanak a németek

A sör, a németek évszázadokon át legnépszerűbb itala további piacvesztésre számíthat Németországban. Az ország híres serfőzdéi a növekvő költségek és a sokáig mellőzött bor előretörését panaszolják.

A németek 2001-ben először költöttek többet borra, mint sörre, és a bor előnye tavaly tovább nőtt. Az új kormányrendelet az eldobható üvegekről és dobozokról a sörfogyasztás további csökkenését okozhatja.

A németek még mindig világviszonylatban a harmadikok sörivásban, az egy főre jutó évi 121 literrel, de 1999 óta a sörfogyasztásuk 15 százalékkal csökkent. Németország 1280 sörfőzdéjének bánatára januárban életbe lépett az a rendelkezés, amely az eldobható sörösdobozokra 25 eurócent betétdíjat vetett ki.

Az eladásokat ez 10 százalékkal csökkentette, a sörgyárak szerint. A borospalackokra a rendelkezés nem vonatkozik. „Soha nem hittem volna, hogy egy német sörivót elriaszthat 25 cent, de mégis így történt” – panaszkodott Ude Franke, a Holsten Brauerei, Németország legnagyobb sörgyárának igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik