Belföld

A Puskás stadion építési terület lesz?

A felső karéj elbontásával, az alsó lelátórész bővítésével és befedésével, az atlétikai pálya megtartásával 30-35 ezer férőhelyes sportteleppé alakulna át a Puskás Ferenc stadion a tervek szerint. A téma a közeljövőben kerül a kormány elé.

Elengedhetetlen a Puskás Ferenc stadion átalakítása; az ezzel kapcsolatos előkészítő munka után Jánosi György gyermek-, ifjúsági és sportminiszter több variációt terjeszt a kormány elé – írja a Népszabadság. A tárca javaslata – amely az állami tulajdonú stadionokat “felügyelő” Sportfólió Kht. számain, előterjesztésein alapul – 2,3-2,8 milliárdos költségvetéssel jelentős átalakítást eredményezne, ugyanis magában foglalja az életveszélyesnek minősített felső karéj elbontását, az alsó lelátórész befedését és a jelenlegi 28 ezer férőhely bővítését. Szilvásy György, a GYISM közigazgatási államtitkára lapunknak azt mondta: a javaslat még nem nyerte el végleges formáját, mivel konzultálni kívánnak az építészszakma képviselőivel is, ugyanakkor e pillanatban valóban ez a koncepció látszik célszerűnek. Az átalakítás mellett és a felső karéj elbontása esetén – elsősorban magántőkéből – kiegészítő épületeket is felhúznának a volt Népstadion területén: 4-5,6 milliárdos költségű, többfunkciós sportcsarnokot, szállodát, új főépületet. Kérdés, persze, hogy lesz-e pénz a beruházásokra; a Puskás Ferenc stadion nem egészen hárommilliárdos támogatást igénylő projektjére a GYISM – a kormány kedvező döntése esetén – 1,5 milliárdot a költségvetés általános tartalékából kérne a második fél évre, ebben az esetben a beruházást 2004-ben be lehetne fejezni.

Amúgy a sporttelepre mindenképpen költeni kell, már csak az elmaradhatatlanul szükséges állagmegóvás okán is.

Török Lajos, a Népstadion igazgatóságának első embere érdeklődésünkre csak annyit mondott, hogy a tájékoztatóhoz a háttéranyagokat elkészítették, és azt átadták a “fölöttes” Sportfólió Kht.-nak. A szervezet ügyvezető igazgatóhelyettese, Vass Károly közölte, hogy a rekonstrukció kimenetele mindenekelőtt az anyagi lehetőségek függvénye, ezzel együtt a szakmai vélemények alapján az a verzió az optimális, amely – az atlétikai pálya megtartása mellett – az elbontást, a befedést és a bővítést foglalja magába.

Egyes vélemények szerint azonban a megjelölt – igaz, nem végleges – költségek abból a szempontból “finomításra” szorulnak, hogy csupán a felső karéj lebontása másfél milliárdot emésztene fel, s a férőhelyek számának növelése is hozzávetőleg ennyibe kerülne. A tömb “kiemelése” során mintegy nyolcvanezer köbméter betontörmelékkel kell számolni; a beruházás keretében kialakítandó plusz férőhelyek – mindennel együtt – külön-külön nyolcszázezer és egymillió forintot emésztenének fel, és akkor még nem számoltunk az ezekhez kapcsolódó munkákkal. A Népszabadságot úgy tájékoztatták, hogy a végösszeg a most megjelölt hárommilliárddal szemben akár egymilliárddal is nagyobb lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik