Belföld

Meghalt “vegyi” Ali

Bászrában életét vesztette Ali Hasszán el-Madzsid tábornok, a hírhedt "vegyi Ali", a dél-iraki térség parancsnoka, Szaddám Huszein iraki elnök unokatestvére.

Holttestét megtalálták a városba benyomuló brit katonák – jelentette hétfőn az AP amerikai hírügynökség és a brit Sky News televízió.

Az iraki vezetés legszűkebb belső köréhez tartozó és egyik legkegyetlenebb tagjának tartott Madzsid valószínűleg szombaton esett el, amikor a szövetséges légierő lézervezérlésű lövedékekkel támadta a házat, amelyben bászrai főhadiszállását sejtették.

Brit katonai források vasárnap arról számoltak be, hogy Madzsid testőrének holttestét már megtalálták a romok között, és jelezték: a testőr mindig az iraki katonai vezető mellett volt. Iraki részről azonban vasárnap cáfolták, hogy Madzsid is meghalt volna, és a katari amerikai parancsnokság is csak annyit közölt, hogy vizsgálják az értesülést.

Madzsid akkor tett szert a “vegyi Ali” megkülönböztető névre, amikor 1988-ban vegyi támadást vezényelt az ország északi részén lázongó kurdok ellen. A hadjáratban becslések szerint százezer embert – zömében polgári lakost – öltek meg, és egész falvakat irtottak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik