Belföld

Kofi Annan összehívta a BT ülését

Kofi Annan ENSZ-főtitkár összehívta az ENSZ iztonsági Tanácsát a háború utáni iraki újjáépítés kérdéseinek megvitatására.

A főtitkár hétfőn az ENSZ székhelyén nyilatkozva kijelentette: arra számít, hogy a világszervezet fontos szerepet fog játszani Irakban, ami nemzetközi jogi szempontból törvényesíthetné az újjáépítést és az új iraki kormányt.

Az amerikai kormány szerint Irak újjáépítésében a hadviselő koalíciós erőket illeti a meghatározó szerep, míg az Európai Unió a világszervezetnek tartaná fenn a főszerepet. Tony Blair brit kormányfő az EU álláspontjával ért egyet, arra számítva, hogy az ENSZ utólag valamilyen formában megadja a jóváhagyást az Irak elleni háborúhoz. Az amerikai kormányon belül a Pentagon legfeljebb statisztafeladatot szánna az ENSZ-nek a segélyezésben, míg Colin Powell főtitkár “jelentős” szerepről beszél, de ennek kifejtésével egyelőre adós maradt.

Az ENSZ számos területen tevékenykedhetne, részvétele mindenekelőtt megadná a törvényességet, amire szükség van mind az ország, mind a térség, mind pedig a világ népei szempontjából – mondta Kofi Annan ENSZ-főtitkár, aki nem sokkal azelőtt beszélt erről a kérdésről, hogy George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő megkezdte tárgyalásait Észak-Írországban. Az amerikai-brit csúcstalálkozó egyik fő témája éppen Irak újjáépítése és az ENSZ szerepe benne.

Az ENSZ főtitkára bejelentette, hogy egy pakisztáni diplomatát, az ENSZ korábbi főtitkár helyettesét Rafiudin (Rafeeuddin) Ahmedet nevezte ki különleges tanácsadójának az iraki újjáépítés ügyeiben.

Az ENSZ kelet-timori és koszovói szerepére utalva Kofi Annan leszögezte, hogy Irak nem Kelet-Timor és nem Koszovó. Irakban vannak szakképzett emberek, egy meglehetősen hatékony közigazgatás, vannak mérnökök és más kiművelt emberfők, akik részt vehetnek az ország irányításában. A főtitkár szerint az irakiaknak kell dönteni jövőjükről és ellenőrizni természeti kincseik kiaknázását.

A Biztonsági Tanácsban a törésvonalak ugyanott húzódnak Irak újjáépítése ügyében, mint amelyek a háború jóváhagyásának kérdésében alakultak ki. Egyedül a BT oldhatja fel az Irakot sújtó szankciókat és határozhat a kőolaj eladásáról, a befolyt összegek felhasználásáról, mely nélkül nemzetközi jogi szempontból bármely átmeneti iraki kormány keze meg lenne kötve.

Kofi Annan még ezen a héten négy európai országba látogat az Irakkal kapcsolatos kérdések megvitatására – közölte a főtikkár szóvivője, Fred Eckhard. A körút állomásai: Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Oroszország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik