Belföld

Internetes részvények – emelkedik az árfolyam

A nemzetközi tőzsdék mélyrepülése az internetes részvények összeomlásával kezdődött. Mostanában azonban néhány ilyen cég komoly árfolyam-növekedést regisztrálhatott.

A német Handelsblatt elemzése szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy véget ért az internetes részvények mélyrepülése. Az Ebay, a világ legnagyobb internetes aukciós szájtja esetében például igazolódni látszódik ez a tézis. Ugyancsak jól megy a legnagyobb portálnak, a Yahoo-nak, továbbá az első számú online könyvkereskedőnek, az Amazonnak.


Internetes részvények – emelkedik az árfolyam 1

Az Amazon kétéves csúcsot döntött

A német elemzők azonban figyelmeztetnek arra, hogy a „boom”, a részvények szárnyalása most nem hasonlítható az Internet-lufi keletkezésekor tapasztalt folyamatokhoz. Érdemes tüzetesen megvizsgálni, ki mibe fektet.


Egyáltalán nem nevezhető ugyanis általánosnak a mostani fellendülés. Az Amazon például kétéves csúcsot döntött kurzusával március végén, amikor 28 dollárért kereskedtek a részvényeivel. A Check Point Software (CPS) ugyanakkor csak 2002 áprilisi árfolyamának felét éri jelenleg. Pedig ez a cég is az internetes szektornak dolgozik: hozzáférési programokat gyárt, és szolid, megbízható eredményeket mutathat fel.

Egyes cégek jól mennek, mások pedig nem. Az amerikai nagybankok szakértői szerint ez azzal magyarázható, hogy a befektetők kiemelt célpontokat keresnek az internet dzsungelében, és néhány hangzatos cégnév nyeresége éppen csak annyi, mint a többiek árfolyamvesztesége. Vagyis egyelőre nullszaldós az internetes szektor befektetéseinek mérlege: amit nyerhetünk az egyik cégen, elveszíthetjük a másikon.

Körülbelül az internetes részvények felére jellemző, hogy felülmúlja az S&P-500-as index alakulását New Yorkban. Ezek átlagosan 10 százalékkal jobb teljesítményt mutatnak. Ugyanakkor a szektor másik felére az jellemző, hogy 18 százalékkal rosszabbul teljesít, mint az átlag. 

Egy magyar kísérlet a tőzsdén 

Magyarországon az econet.hu Informatikai Rt. képviseli a tőzsdén az internetes szektort. A cég eredményei jelentősen javultak tavaly a gyorsjelentés tanúsága szerint. Míg 2001-ben 306 millió forint volt a társaság árbevétele, ami 191 milliós veszteséggel párosult, addig 2002-ben már 505 milliós forgalom mellett pozitívummal zárta az évet. Az árbevétel növekedése 165 százalékos volt egy esztendő alatt. Igaz, a nyereség igen szerénynek mondható, alig valamivel több, mint nyolcmillió forint.  

A háború nyertesei

Érdekes módon a nehéz gazdasági helyzet és a háborús konfliktus Irakban nem minden internetes részvényre hatott negatívan. Így például a már említett Ebay aukciós tevékenysége (így árbevétele és nyeresége is) emelkedett az év első negyedében. Ennek következtében a részvény árfolyama 90 dollár körül mozgott március végén, és most sem marad el sokkal e lélektani határtól, ami egyébként 12 hónapos csúcsot is jelentett az Ebay számára.

Az Ebay tulajdonképpen kiskereskedőnek számít – hagyományos fogalmak szerint -, és ha az amerikai kiskereskedelem mérőszámait nézzük, akkor nagyon jól teljesített a cég. Miközben a versenytársak forgalma visszaesett, ő négyszázalékos növekedést ért el ezen a piacon – mondta a Handelsblattnak a Thomas Weisel befektetési bank szakértője, Christa Sober.


Az Ebay-t üzleti modelljéért is dicsérte az elemző. A cégnek ugyanis nem kell raktárbázisokat kiépítenie, és így sokkal könnyebben tud a fogyasztói igényekhez alkalmazkodni. Márpedig ezek általában azok, amelyeket a versenytársak nem tudnak kielégíteni.


Internetes részvények – emelkedik az árfolyam 2


A megváltozott bevásárlási szokásokból nemcsak az Ebay profitált, hanem az Amazon is. Az internetes (könyv-)kereskedelem úttörőjének számító cég ugyanis növelte részesedését a forgalomból, miután a bizonytalan időkben az „offline” kereskedelem visszaesett.

Azért nem minden a régi…

Ugyanakkor hiába emlékeztetnek a számadatok az internetes boom régi szép éveire, az elemzők jelenleg nem javasolják túlzottan az online-iparágba való befektetést. Rövid távon ugyanis szerintük elérték ezek a részvények azt az árfolyamszintet, amelyet korábban megcéloztak, s most valami egészen forradalmi dolognak kellene történnie ahhoz, hogy változtassanak a közép- és hosszú távú megítélésen.

A Handelsblatt mindehhez hozzáteszi: hamarosan beköszönt az internetes „nyári félév”, ami azt jelenti, hogy a jobb idő miatt egyre kevesebbet szörfözgetnek otthonukban az emberek, és egyre több időt töltenek a szabadban. Ennek hatására általában visszaesik a forgalom és a kereslet az interneten, ami megintcsak óvatosságra kell, hogy intse a befektetőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik