Belföld

Fejlődhet a magyar űrkutatás

A hétfői aláírás nyomán megnyílnak a lehetőségek a magyar kutatók és az űripari gyártással foglalkozó kis- és középvállalatok előtt egy szélesebb európai együttműködésre, miután Magyarország csatlakozik az Európai Űrügynökség (ESA) Európai Együttműködő Államok (Plan for European Co-operating States, PECS) nevű programjához - áll a Napi Gazdaság címoldalán.

A program lényege, hogy az EU leendő tagállamainak kutatólaboratóriumait és az országok űriparban érdekelt cégeit mind jobban bevonják az ESA munkájába, versenyképesebbé téve azokat. A felzárkóztató program minimum egymillió eurós éves tagsági díjának legalább 90 százalékát különféle pályázatok, megrendelések formájában visszajuttatják az adott ország kutatóhelyeinek és vállalkozásainak.

A PECS-hez a térségből elsőként Magyarország csatlakozik. A tagság nem elhanyagolható hatása a kiszámíthatóság, mivel az ötéves periódusokra biztosítja a nemzeti űrtevékenység folyamatosságát és finanszírozását. Idén a magyarországi űrkutatás félmilliárd forintos állami támogatásának felét a tagdíj teszi ki.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik