Belföld

Elbocsátások a hadiiparban

Alkalmazotti állományának több mint 60 százalékos csökkentését, mintegy 4 ezer munkahely egszüntetését jelentette be hétfőn a földi harcászati eszközöket, elsősorban tankokat gyártó francia Giat Industries.

A gyártónak a 80-as években még 18 ezer dolgozója volt, ha az új leépítéseket végrehajtják, akkor 2700 marad, az elképzelések szerint 2006-ra. A vállalat mintegy tíz különböző franciaországi üzemét érinti a több évig húzódó leépítés, ezen üzemek közül többet be is zárnak. Az állam a sajtó értesülése szerint részt vállal majd az áramvonalasítással kapcsolatos költségekben, egymilliárd euróval járulna hozzá a nagyvállalat átalakításához és pénzügyi támogatásához. Ezt részben a szakszervezetek nyomására teszi, akik a leépítési tervet elfogadhatatalannak nevezték.

A múlt évben a Giat már 118 millió eurós veszteséget
jelenthetett 777 millió eurós árbevétele után. Korábban a francia kormányzat még 1400 darab Leclerc típusú tank rendelésével hitegette a Giat-ot, de aztán levetette a napirendről. A gyártónak egy 406 tankra szóló szerződése futott ki a francia hadsereggel és egy 436 darabos az Egyesült Arab Emírségekkel, és remélt rendeléseket Szaúd-Arábiától, Törökországtól valamint Katartól is, de ezek vágyálmok maradtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik