Belföld

Diplomáciai incidens – nem volt szándékos

Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó hétfői moszkvai látogatása során biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy nem volt szándékos a vasárnap orosz diplomatákat és újságírókat ért incidens.

Vasárnap fegyveresek tüzet nyitottak a Bagdadból Damaszkuszba tartó, orosz diplomatákat és újságírókat szállító gépkocsioszlopra az iraki főváros közelében, megsebesítve öt orosz diplomatát. Vlagyimir Tyitorenko nagykövet az amerikai felet gyanúsította a támadással. 

 A másik fél

Vlagyimir Tyitorenko bagdadi orosz nagykövet a szíriai határon tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az incidens helyszínén több amerikai páncélozott járművel, harckocsival és löveggel találták szembe magukat és jelzéseik ellenére az amerikaiak mintegy 40 percen át szándékosan lőtték, kézigránátokkal támadták az orosz diplomaták és újságírók autókonvoját.
A nagykövet közölte: amikor meglátták az amerikai harci járműveket, azonnal megálltak és mutogatással próbálták jelezni nekik, hogy diplomaták. Az amerikaiak azonban nem válaszoltak, hanem tüzet nyitottak. Az al-Arabíja dubaji televíziónak nyilatkozva pedig leszögezte: egyértelmű volt, hogy a diplomáciai autókban “külföldiek, és nem arabok” utaznak – jelentette a Reuters.

Biztosítottuk az orosz felet, hogy amennyiben amerikai katonák voltak azok, akik vasárnap tüzet nyitottak az orosz konvojra, az nem szándékosan irányult ellenük – idézte az AFP az amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadót.
Rice a Kremlben egy órán át tanácskozott az orosz elnökkel Igor Ivanov külügy-, és Szergej Ivanov védelmi miniszter jelenlétében. Rice hangsúlyozta vendéglátóinak: George Bush amerikai elnök változatlanul fontosnak tekinti az orosz-amerikai jóviszony megőrzését, az iraki háborúra vonatkozó jelentős nézetkülönbség ellenére. Elmondta, hogy a háborút közvetlenül követően a koalíció tagjaié lesz a döntő szerep Irakban, de későbbi időszakban “mások is szerepet kapnak”.

Az amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó felvetette az Irakba irányuló állítólagos orosz fegyverszállítások kérdését is, és bár nem kapott teljesen kielégítő választ, elégedetten nyugtázta, hogy Moszkva az utóbbi napokban nagyobb figyelmet szentel a kérdésnek – közölte egy amerikai diplomata.

Az Egyesült Államok állítása szerint orosz vállalatok olyan elektronikus eszközöket szállítottak Iraknak, amelyek alkalmasak az amerikai műholdas célra vezető rendszer működésének megzavarására. Az orosz fél elutasította ezeket a vádakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik