Belföld

Szaddám Huszeint bírálja az egyiptomi iszlám vezető

Egyiptom legfőbb iszlám vezetője, a kairói Al-Azhar mecset főimámja, Mohamed Szajed Tantawi sejk az iraki elnököt bírálta.

A főimám a háború gyors befejezésére szólított fel, és bírálta Huszeint, amiért nem vonult száműzetésbe, s nem kímélte meg országát az inváziótól.

Tantawi szerint Huszein rezsimje terrorista volt, hiszen saját népét is elnyomta, továbbá Irán és Kuvait ellen is háborúzott.

Az Al-Azhar mecset főimámja elvileg az egymilliárd szunnita mohamedán legfőbb vallási méltósága. A sejk nem véletlenül bírálta tehát Amerikát és Angliát, amiért igazságtalan agressziót követett el az iraki nép ellen.

Tantawi szerint a mostani háború nem az iszlám elleni kereszteshadjárat. A főimám emlékeztette Szaddámot arra, hogy el kellett volna fogadnia az Arab Emírségek felszólítását a lemondásra, hogy megelőzze a háborút.

A sejk kijelentései kapcsán a BBC emlékeztet arra, hogy Tantawit az egyiptomi kormány nevezte ki. Ugyanakkor a szunniták vallási vezetőjeként Huszein híveit is “elvileg” irányítása alatt tudhatná.

A főimám áldását adta azokra, akik öngyilkos merényletekkel akarják megakadályozni az Irakba behatolókat (amerikaiakat és briteket). Szerinte a vallási törvények ugyanis megengedik a mártíromságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik