Belföld

Mégsem haláltábor volt a dél-iraki tömegsír

Iráni háborús mártírok összegyűjtött földi maradványai találhatók teheráni közlés szerint azokban a tömegsíroknak és haláltáboroknak vélt létesítményekben, amelyeket a brit inváziós erők fedeztek fel a dél-iraki Bászra körzetében.

Mir-Fejszál Bakrzade tábornok, az 1980-1988 közötti iraki-iráni háború iráni halottjainak felkutatására létrehozott bizottság elnöke vasárnap a teheráni rádiónak nyilatkozva leszögezte, hogy a csaknem 200, emberi maradványokat tartalmazó doboz és zsák, amelyek most az egyik bászrai kórházban találhatóak, elesett iráni katonáké.

Bejelentése szerint az iraki féllel együttműködve folyt a háborús áldozatok maradványainak kutatása az elmúlt hónapokban, de a hősi halottak hazaszállítása többször is halasztást szenvedett, majd az amerikai-brit támadás megakadályozta azt.

Az iráni tábornok hivatalosan is kérte a Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságát, hogy találjon lehetőséget az iraki-iráni háborúban elesett iráni katonák földi maradványainak hazajuttatására.

Annak kapcsán, hogy a brit megszállók Zubeirben és Bászrához közeli más településeken haláltáboroknak vélt tömegsírokat találtak, iraki részről az al-Dzsazíra arab hírtelevízióval már korábban közölték: ezek az 1980-1988-as háborúban elesett iráni katonák összegyűjtött földi maradványait tartalmazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik