Belföld

Megkezdődött Bászra bevétele – Szaddám unokatestvére halott?

Megkezdődött a második legnagyobb iraki város, Bászra bevétele - jelentette be vasárnap délelőtt az Irakban harcoló brit erő főparancsnokságának szóvivője.

Londoni hírek szerint valószínű az is, hogy egy előző napi, célzott támadásban megölték Ali Hasszán el-Madzsid-ot, a dél-iraki országrész iraki katonai parancsnokát, Szaddám Huszein egyik unokatestvérét. A lézervezésrlésű bombákat a “vegyész Ali” néven hírhedtté vált katona búvóhelyére dobták le. A CNN szerint viszont Ali halála egyáltalán nem biztos, egy testőre azonban életét vesztette a bombázás során.

Chris Vernon szóvivő közölte, hogy „a kínálkozó lehetőséget kihasználva” a két hete Bászra alatt állomásozó brit erők három nagy oszlopba rendeződve megindultak a város központja felé. Az akcióban páncélosok és több ezer fős gyalogság vesz részt. Vernon szerint csekély az ellenállás, a Baasz Párt helyi központjait már korábban, a levegőből megsemmisítették, és a helyi lakosság „nagyon jó információkkal szolgál” a pártaktivisták és a Baasz-milicisták hollétéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik