Belföld

Iraki menekültek próbálnak felkelést szítani

Külföldön élő irakiak százai indultak a hét végén Irak déli részébe , azzal a feladattal, hogy próbáljanak felkelést szítani a városokban a bagdadi rezsim ellen - írta a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi brit lap értesülése szerint a csoportot egy amerikai ezredes, a vietnami háború veteránja, a lélektani hadviselés szakértője látja el tanácsokkal; a „Felkelő Félhold” fedőnevű művelet közvetlen irányítója Ahmed Chalabi, a legnagyobb iraki menekültszervezet, a londoni székhelyű Iraki Nemzeti Kongresszus vezetője.

A The Sunday Times szerint Chalabi győzte meg az amerikaiakat arról, hogy egy aktív iraki erő elengedhetetlen a rezsim elleni felkelés megszervezéséhez. A lap szerint az iraki ellenzéki vezető a kurdok ellenőrizte Észak-Irakban gyűjtötte egybe embereit; az első csoport péntek este indult Dél-Irakba egy amerikai Galaxy óriás szállítógépen, miután Washingtonban megadták az engedélyt az akció elindításához.

A feladatra vállalkozók több hónapot töltöttek az észak-iraki kurd térségben kiképzéssel és várakozással. A titokban toborzott irakiak, akiknek zöme rokonait vesztette el a Huszein-rendszer terrorjában, Bászrában és más déli nagyvárosban próbálja lázadásra bírni a helyieket.

Bászrából, a második legnagyobb, másfél millió lakosú iraki városból – amelyet a brit haderő fog ostromgyűrűbe – már a háború elején érkeztek olyan hírek, hogy ott felkelés tört ki, de ez a jelek szerint elhalt. A városban még mindig jelen lévő iraki kormányhű milíciák a brit hírszerzés szerint aknavetőkkel lőtték az utcára vonuló tömeget, jóllehet a brit tüzérség azonnal közbelépett, igyekezve kilőni az iraki aknavető-állásokat.

A brit kormány többször nyilvánosan megígérte az iraki lakosságnak, hogy az 1991-es első öbölháborútól eltérően a szövetségesek most nem hagyják magukra azokat, akik készek szembeszállni a rendszerrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik