Belföld

Folytatódnak a katonai akciók Bagdadban – nyolc gyerek is meghalt

Két nagyerejű robbanásról számoltak be szombat éjszaka Bagdadban tartózkodó tudósítók, majd hajnalban a nemzetközi repülőtér felől is folyamatos fegyverdörgésről adtak jelentéseket.

Az AFP francia és Reuters brit hírügynökség munkatársainak egybehangzó beszámolója szerint éjféltájban a városközpontot is találat értet. Úgy tűnt, hogy egy rakéta becsapódott a Tigris-folyó vizébe is. Éjszaka és hajnalban a Szaddám Nemzetközi Repülőtér felől tompa dörrenések hallatszottak folyamatosan. Feltehetően az iraki főváros délnyugati pereménél kialakult összecsapások csatazaja jutott el Bagdad központjába.

A bagdadi hatóságok vasárnap estétől – 18 óra és reggel hat óra között – betiltották a polgári lakosság és járművek mozgását a városhatárokon keresztül, tekintettel arra, hogy az amerikai csapatok már a főváros alatt állnak. Az iraki tévében vasárnap beolvasott közlemény szerint további intézkedésig a lakosok és polgári járművek este hat és reggel hat között nem jöhetnek be Bagdadba, s nem is távozhatnak a fővárosból.

Újabb légitámadás érte vasárnap az észak-iraki Moszult, közép-európai idő szerint reggel fél nyolc tájban. A katari székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevízió arról számolt be, hogy a szövetségi légierő csapásai nyomán hatalmas robbanások hallatszottak a városban és az elővárosok felől. Az amerikai-brit harci gépek az éjszaka is több hullámban támadták a Tigris folyó partján fekvő Moszul körzetét, amely felé kurd fegyveresek közelítenek több irányból is.

Tizenhét polgári személy, közöttük nyolc gyermek vesztette életét szombaton Bászrában a dél-iraki városra mért szövetséges légicsapásban. Tizenöten egy család tagjai voltak. A légitámadásban bevetett bombák nyolc lakóépületet találtak el. Az amerikai-brit hadvezetés korábban azt közölte, hogy Szaddám Huszein iraki elnök egyik unokatestvére, Ali Hasszán el-Madzsid, a hírhedt „vegyész Ali” főhadiszállását vették célba. A katari amerikai középső parancsnokság állítása szerint lézervezérlésű bombákat irányítottak el-Madzsid feltételezett búvóhelyének irányába.

Az iraki televízió szombaton újabb képsorokat sugárzott Szaddám Huszein iraki elnökről. A felvételen az iraki államfő egy tanácskozáson elnökölt. A filmkockákon látni lehetett két fiát is. Az egyenruhás Szaddám Huszein egy ablaktalan helyiségben egy nagy asztalnál ült. Fáradtnak látszott, de mosolygott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik