Belföld

Tovább csökkent a bankok szerepe a lakossági megtakarításokban

Tavaly folytatódott az a 2-3 éve megkezdődött folyamat, hogy a lakosság a megtakarításainak egyre kisebb hányadát bízza a hitelintézetekre, és alternatív befektetési lehetőségként biztosításba, befektetési jegyekbe fekteti, illetve önkéntes pénztárakba fizeti be a megtakarításait - jelentette ki Szepesi György, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főosztályvezetője pénteken, a pénzügyi intézmények tavalyi évét értékelő sajtótájékoztatóján.

A másik – de átmenetinek értékelhető – tendencia 2002-ben a vállalati szektor nettó megtakarítóvá válása volt. Összességében a pénzügyi intézmények jelentős teljesítménynövekedést értek el tavaly: a tőkearányos nettó jövedelmezőség, a 2001-es 5-25 százalékról az egyes alszektorokban 14-27 százalékra növekedett, ami nemzetközi összehasonlításban is igen kedvező.

2002-ben a pénzügyi vállalkozások teljesítettek a legjobban, amelyeknek tőkearányos nyeresége (ROE) közel 27 százalék volt, a biztosítótársaságok tőkearányos nyeresége meghaladta a 24, a szövetkezeti hitelintézeteké a 19, a bankoké a 17, míg a befektetési vállalkozásoké a 13 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik