Belföld

Pannonplast-Karsai versenyfutás a Philips megrendelésekért

A Pannonplast és a Philips három éves szállítási megállapodást írt alá a TV-Video combi, és a Franciaországból áttelepítésre kerülő tévé készülékek műanyag alkatrészeinek gyártására.

A Pannonplast Rt. pénteki közleménye szerint a megállapodás értelmében a Moldin Székesfehérvár rendszer-szállítóként fröccsöntött, festett és előszerelt modulok beszállítását végzi. Az igények teljesítéséhez a szükséges beruházás folyamatban van – áll a közleményben. A közlés szerint a próbagyártás megkezdődött, a termelés felfutása a harmadik negyedévben várható.

Részleteket Jilling Erika, a cég pénzügyi vezérigazgató-helyettese nem árult el. Ezt azzal indokolta, hogy az érintett egységek gyártását a Philips Franciaországból hozza át, és még tartanak az egyeztetések az ottani szakszervezetekkel. A Philips beszállítói pozíciójáért verseny kezdődött a
Pannonplast és a Karsai Holding között. A Karsai Béla tulajdonában és vezetése alatt lévő holding csütörtökön jelentette be, hogy a Philips győri gyárával kötöttek szerződést speciális DVD tartórendszerek gyártására és szállítására.

Karsai Béla, a holding elnök-vezérigazgatója elmondta: ez az első beszállítói szerződésük a Philips-szel, ami körülbelül 100 millió forintos beruházást igényel. A tartórendszereket másfél hónap múlva kezdik el gyártani, a szerződés értékét azonban az elnök-vezérigazgató nem hozta nyilvánosságra. Jilling Erika ezzel az üzlettel kapcsolatban elmondta: a Pannnonplast is pályázott rá, azonban a beruházási igényhez képest túl kicsinek tartották a beszállítási értéket. A DVD tartóelemek beszállítási nagyságát éves szinten 18 millió forint körül lehet – mondta a Pannonplast vezérigazgató-helyettese.

A két cég vezetése között élesedő verseny kezd kibontakozni, mióta a Karsai Holding tulajdonrészt vásárolt a Pannonplastból, amelynek nagysága jelenleg 12,78 százalék. Karsai Béla ugyanis szeretné, ha a két cég közösen egy európai méretekben is versenyképes vállalatot hozna létre. Meglátása szerint a két cég együtt 4-5 éven belül 60 milliárd forintra növelhetné forgalmét, és 4 milliárd forinttal több hasznot hozhatna, mint külön-külön. Karsai azt is éreztette, amennyiben nem jön létre együttműködés, akkor a Pannonplastnak egy erős konkurenciával kell megküzdeni.

Jilling Erika ugyanakkor azt mondta nem ismeri a Karsai Béla konkrét elképzeléseit, és erről a Pannonplast vezetése nem is tárgyalt. Karsai Béla javaslatát a Pannonplast éves rendes közgyűlésén, április 30.-án terjeszti a részvényesek elé. A Karsai holding idén 10 milliárd forintos árbevétel elérését, míg a Pannonplast 28,6 milliárd forintos árbevétellel számol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik