Belföld

Magyarországot egyelőre nem kérték, hogy vegyen részt az újjáépítésben

Magyarország még nem kapott hivatalos felkérést az USÁ-tól, hogy vegyen részt az iraki háborút követő újjáépítésben, a kormány azonban dolgozik azon, hogy helyzetbe hozza a hazai vállalkozásokat.

Bár Magyarország egyelőre nem kapott felkérést az Egyesült Államoktól, hogy vegyen részt az iraki háborút követő újjáépítésben, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a külügyi tárcával közösen felmérte azon vállalkozások körét, amelyeknek van referenciájuk a térségben, és megfelelő kapacitással rendelkeznek.

Kovács László külügyminiszter az EU és a NATO amerikai kezdeményezésre csütörtökön Brüsszelben megtartott külügyminiszteri értekezletét követően elmondta: az iraki válság utáni konszolidációhoz Magyarország a humanitárius segélynyújtásban, az infrastruktúra újjáépítésében, illetve a demokratikus közigazgatás kialakításában való részvétellel tudnak hozzájárulni.

Bulgária pénteken reményét fejezte ki, hogy Washington az iraki újjáépítésre vonatkozó szerződésekkel kompenzálja az amerikaiaknak nyújtott bolgár támogatást.

Románia washingtoni nagykövete, Sorin Ducaru elmondta, hogy már átadta az amerikai hatóságoknak a megfelelő román vállalatok listáját.

A cseh külügyminisztérium tájékoztatása szerint Csehország 15 vállalatot tartalmazó listát akar átnyújtani az amerikai kormánynak.

A pénteki hírek szerint a háborút katnákkal is támogató Lengyelország ugyancsak elkészítette az iraki újjáépítésben érdekelt cégek listáját.

Colin Powell csütörtökön Brüsszelben kijelentette: az újjáépítésben szükség lesz a nemzetközi közösség részvételére, de az Egyesült Államok vezette koalíció fenntartja magának a meghatározó szerepet Irakban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik