Belföld

Civil szervezet a panellakások a megújulásáért

Civil szervezet létrehozását tervezi egy szentesi vállalkozó a panellakások felújítását célzó kormányprogramok felgyorsítása érdekében.

Márta Sándor úgy véli, a lakótelepeken élőket nem csupán lakásuk elértéktelenedése, hanem egészségi állapotuk romlása is fenyegeti. A Népszabadság információi szerint, a nemzeti lakásprogram nem határoz meg sorrendiséget, így a panelek felújítását célzó tervek sem élveznek elsőbbséget.


A kormány négyféle megújítási módot képzel el a beavatkozás mélysége szerint. A legösszetettebb forma a lakóterület egészének felértékelődését eredményező komplex megújítás, amely leginkább a városrehabilitációs programokhoz hasonlítható. Ebben az esetben az épületek szépülésén túl a közösségi beruházásokra – az épületek közötti játszóterek, parkok, utak megújítására – helyezik a hangsúlyt.

Egészen más beavatkozást igényelnek a már szlömösödésnek indult lakótelepek, ahol a házak társadalmi, fizikai értelemben vett leromlását kell megállítani. A harmadik típus az energiakorszerűsítésre koncentrál, míg a negyedikben az épületek külső megújítása a cél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik