Belföld

Amerika pótköltségvetést fogadott el

Az amerikai kongresszus mindkét háza jóváhagyta a csaknem 80 milliárd dolláros pótköltségvetést az iraki háború kezdeti finanszírozására , a legfontosabb szövetségesek megjutalmazására, a terrorizmusellenes erőfeszítések fokozására, valamint a veszteséggel küszködő légitársaságok megsegítésére.

A pótkiadás legnagyobb tétele a háború legsürgetőbb kiadásainak finanszírozására előirányzott 60 milliárd dollár.A szenátusban egyhangú, a képviselőházban 414-12 arányú volt a szavazás csütörtök este.

Törökországnak 1 milliárd dolláros segélyt adnak. Előzőleg több képviselő törölni akarta ezt az összeget, mivel a török parlament elutasította, hogy az Egyesült Államok Törökország területén át is katonai műveleteket indítson Irak ellen. A kormány azonban fenn akarja tartani a stratégiai szövetséget Törökországgal, amire még az iraki újjáépítésnél is szüksége lesz.

A képviselőházban elfogadott szöveghez hozzáfűzték, hogy a francia, a német, az orosz és a szíriai vállalatok nem kaphatnak pénzt az iraki újjáépítés keretében, mert ezek az országok ellenezték a háborút. A kormány nem ért egyet ezzel a tiltással, és a szenátusi változatban ez nincs is benne.

George W. Bush elnök eszerint megkapja mindazt a pénzt, amit
kért, de nem azzal a széleskörű rendelkezési joggal, amelyet a Pentagonnak szánt a legsürgetőbb katonai kiadások fedezését szolgáló 60 milliárd dollár felett. Az összegből a képviselőház 25 milliárd dollárt, a szenátus 11 milliárd dollárt irányoz elő a rendkívüli kiadásokra, a maradékot különféle kategóriákba – személyi kiadások, karbantartás, fegyverbeszerzés – foglalva “megpántlikázták”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik