Belföld

230 millió dolláros Mitsui-üzlet Bulgáriában

A japán Mitsui & Co. cég kapta a megbízást arra, hogy a Marica Iztok (Kelet) 2 nevű hőerőmű első négy blokkját felújítsa. A szerződés értéke 230 millió euró.

A szerződést április harmadikán írták alá Szófiában. A Mitsui tavaly novemberben fejezte be annak a tanulmánynak az elkészítését, amely a felújítást célozta. A beruházás nyomán a Marica erőmű kapacitása eléri a 150-170 megawattot.

Tavaly novemberben már az erőmű 7-es és 8-as blokkjain megkezdődött a kéntisztító berendezések felszerelése. Ennek a beruházásnak az értéke 115 millió bolgár leva, körülbelül 55 millió euró. Az Európai Beruházási Bank (EIB) 25 millió eurót, az EBRD 22,5 milliót a Phare program pedig 7,5 milliót adott erre a környezetvédelmi programra.

A kivitelezést a bolgár erőmű első négy blokkján, illetve a környezetvédelmi fejlesztést a 7-es és a 8-as blokkon a Toshiba Power Systems & Services cég, illetve az IHI Corporation végzi majd. A Mitsui cégcsoportnak ez a második nagy bulgáriai energiaipari projekje a Pavec “Csaira” létesítmény után.


A Sztara Zagora-i Marica Iztok 3 erőmű felújítására korábban az olasz Enel és a bolgár áramszolgáltató, a NEK holding alapított közös vállalatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik