Belföld

Az utolsó magyar is elhagyta Irakot

Kijutott Irakból az utolsó ott tartózkodó magyar állampolgár: Orosz József újságíró a Külügyminisztérium segítségével hagyta el az országot.

Tóth Tamás külügyi szóvivő elmondta: az iraki helyzet súlyosbodásával, a háború kitörésével Orosz József – aki több mint egy hónapja tudósította a Klubrádiót, illetve más orgánumokat – helyzete egyre nehezebbé vált. A tudósító jelezte a Külügyminisztériumnak, úgy érzi, hogy helyzete tarthatatlanná vált.

– Miután a bagdadi magyar nagykövetség már korábban felfüggesztette tevékenységét, mozgósítottuk az Irakban még meglévő kapcsolatainkat és eszközeinket, és Orosz Józsefet szárazföldi úton eljuttattuk a jordán-iraki határhoz – számolt be a menekítésről Tóth Tamás.

Tájékoztatása szerint Orosz Józsefnek a szövetséges ellenőrző pontokat átlépve sikerült eljutnia a határhoz, ahol az ammáni magyar ügyvivő várta és szállította el a jordán fővárosba. Orosz Józsefnek, aki jelenleg egy ammáni szállodában van, konzuli kölcsönre is szüksége volt.

Tóth Tamás hangsúlyozta, a történtek is bizonyítják, hogy a Külügyminisztérium komolyan veszi a bajba jutott magyar állampolgárok védelmét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik