Belföld

Kormányzati megoldás a Millenáris ügyében

Szeptember óta nem fizetnek bérleti díjat a Fidesz közeli Axon cégcsoport tulajdonában álló Stúdio Rent Kft.-nek a Millenáris stúdióberendezéséért, lámpaparkjáért – írja a Magyar Hírlap.

Az Axon Rt. felszámolási eljárást fontolgat az ÁPV Rt. tulajdonában lévő Kisrókus Kft. ellen, amely a Millenáris Parkot továbbra sem üzleti alapon működteti, hanem ingyen adta bérbe a Millenáris Kht.-nak. Sőt ma már bérleti szerződés sincs.


A nem fizetés mögött a két állami társaság vitája áll. A bérleti szerződés ugyanis 2002. december 31-én lejárt, az ÁPV Rt. tulajdonában lévő Kisrókus Kft. pedig – a privatizációs törvénynek megfelelően – a piaci alapú értékesítést szorgalmazta. Az Orbán-kormány idején kötött szerződés szerint ugyanis a Millenáris Kht. évi nulla forintért, plusz a park 350 millió forintos fiktív bérleti díjának áfájáért bérelte az épületet, tehát ebből csak az áfát kellett megfizetnie, vagyis ingyenesen használta az ingatlant. Új szerződést még nem kötöttek – jelenleg szerződés nélkül működik a közhasznú társaság az ingatlanban.

Ocskó István, a Kisrókus Kft. kormányváltás után menesztett vezetője elmondta: az egész Millenáris Park az ÁPV Rt. üzleti befektetése volt, amikor is a rendezvények reklámértékéért cserébe megérte nulla forint és csak az áfáért bérbe adni a kht.-nek a kulturális centrumot. A volt vezető szerint a privatizációs szervezetnek egyébként nincs joga lemondania a bevételről, s a mára kialakult helyzet tisztázatlan és botrányszagú.

A kormány korábbi elképzelésének megfelelően napokon belül rendeződhet a helyzet: a ma még a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő kht. átkerülhet a kulturális tárca felügyelete alá, a Kisrókus Kft. pedig az államkincstárhoz.

Ezzel az ÁPV Rt. kiesne a körből, s a privatizációs törvény előírásának megfelelő, piaci alapú működtetés kényszere nem állna fenn a továbbiakban az ingatlannal kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik