Belföld

A humor lehet a megoldás a munkahelyi stresszre

A munkahelyi élcelődés segít konfliktusok megoldásában és a stresszhormonok leépítésében - vélekedik Michael Titze német humorkutató.

– A nevetés pozitív jelzéseket közvetít ember és ember között, amelyek a munkahelyen elősegítik a kollektív szellemet, a kreativitást és a motivációt. A nevetés társadalmi olajozó eszköz, felébreszti az életkedvet – hangsúlyozta a pszichológus. Már egy mosoly is pozitív hatással van az agy tevékenységére, egy jóízű nevetés pedig erősíti az immunrendszert.

Előfeltétele ennek az optimista beállítottság, amely tréning utján is megszerezhető. A humorszemináriumok és nevetőklubok látogatói számának emelkedése azt mutatja, hogy ezt Németországban is “egyre komolyabban veszik”. Május 2-4 között például Stuttgartban megrendezik a 2. humorkongresszust, amelynek központi témája a nevetés lesz.

Titze szerint napjaink teljesítmény- és versenyorientált munkavilágában csak az képes megállni a helyét, aki jó adag kreatív alkalmazkodó képesség birtokában van. A dolgozó emberekre nehezedő nyomás, hogy jobbak legyenek a többieknél, egyre nehezebbé teszi az emberek közötti kapcsolatot. Ha ellenben az emberek rendszeresen és gátlásoktól mentesen képesek egymás közt jót nevetni, úgy a humor segítségével leküzdhetik a kommunikációs kihívásokat.

Ennek azonban éppen az ellenkezőjét érik el a Savanyú Jóskák, aki úgy járnak-kelnek munkahelyükön, mintha állandóan ecetgyárban lennének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik