Belföld

A szövetségesek megsemmisítették az irakiak orosz gyártmányú GPS-rendszereket zavaró adóit

A szövetséges erők az utóbbi két napban megsemmisítették a GPS műholdas navigációs rendszerek zavaróadóit, amelyeket állítólag Oroszország szállított Iraknak, hogy megtéveszthesse a műholdvezérlésű amerikai fegyverzetet.

“Az irakiak többször megkíséreltek GPS zavarórendszereket használni, amelyeket egy másik országból szereztek be” – mondta Victor Renuarton vezérőrnagy kedden az amerikai középső parancsnokság Katarba kihelyezett székhelyén.

Sikerült azonosítani minden egyes zavaróadót és örömmel jelenthetem, hogy az utóbbi két éjszaka légicsapásaiban mind a hatot megsemmisítettük. Ugyancsak van szerencsém elmondani, hogy a zavarórendszerek nem hátráltatták az amerikai hadműveleteket. Az egyik zavaróadót éppen egy GPS-vezérelte bomba tette ártalmatlanná – fejtette ki.

George W. Bush amerikai elnök hétfőn felhívta telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnököt és tolmácsolta az Egyesült Államok aggodalmát, hogy orosz cégek tiltott eszközöket szállítanak Iraknak, amelyek amerikai katonák életét veszélyeztetik – közölte a Fehér Ház szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján. Ari Fleischer elmondta, hogy páncélkocsi-elhárító rakétákról, éjjellátó-készülékekről és a földrajzi helymeghatározó GPS-rendszer zavarására alkalmas elektronikus eszközökről van szó.

A Kreml határozottan cáfolta, hogy Moszkva az ENSZ büntetőintézkedéseit megszegve csúcstechnológiát jelentő fegyvereket és berendezéseket adott volna el Iraknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik