Belföld

Bush 75 milliárd dollárt kér háborús célokra

Az amerikai elnök hétfőn 75 milliárd dollárt (70,5 milliárd eurót) kért a kongresszustól az Irak elleni hadjárat finanszírozására, valamint a háborús erőfeszítést támogató kulcsállamok jutalmazására.

George Bush a rendkívüli csomag gyors elfogadását várja a republikánus többségű törvényhozástól. A féléves katonai akció alapján kalkulált summából 63 milliárd dollár jutna a védelmi minisztériumnak az Irak elleni felvonulás és hadműveletek, valamint a folytatódó terrorellenes háború költségeire.

A háborús pótbüdzséjavaslat mintegy 4 milliárd dollárt tartalmaz az Egyesült Államokon belüli terrorellenes biztonság erősítésére, ötmilliárdot pedig külföldi országoknak, köztük Izraelnek, Jordániának, Egyiptomnak és Törökországnak szánt katonai segélyekre.

Az iraki háborús erőfeszítést támogatni “hajlandók koalíciójának” több tagja szintén segélyben részesül, beleértve Afganisztánt, Kolumbiát és a Fülöp-szigeteket. A hadiköltségvetésben szerepel 3,5 milliárd dollár Irak újjáépítésére és humanitárius segélyezésére is.

A háború ellenfelei bírálták a Bush-kormányt által a szövetségeseinek szánt kifizetéseket, azzal érvelve, hogy ezek olyan hazai prioritásokat rövidítenek meg, mint a közoktatás és az egészségügy.

A Bush-kormány az ellenzéki demokratákat, sőt egyes republikánusokat is felbosszantott azzal, hogy (fiskális és katonai bizonytalanságokra hivatkozva) halogatta a hadibüdzsé benyújtását.
A szenátus azonban pénteken (tekintettel a terebélyesedő deficitekre, illetve a háború költségeire) százmilliárd dollárt lefaragott kormány 2004-es költségvetési tervezetéből – méghozzá a Bushnak oly kedves tízéves, 726 milliárd dolláros adócsökkentés rovására. Mivel a képviselőház nem kívánta a Fehér Ház fejétől ezt a háborús áldozatot, a dologról még a két ház közötti egyeztető bizottság dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik