Belföld

Az USA Irak támogatásával vádol több orosz céget

Az orosz külügyminiszter cáfolja azokat az értesüléseket, melyek szerint orosz cégek az iraki háború megkezdése előtt fegyvereket szállítottak volna Bagdad számára, a Fehér Ház szóvivője állítja: bizonyítékaik vannak.

A Washington Post vasárnapi száma arról számolt be, hogy orosz társaságok többek között az amerikai vadászgépek elektronikai berendezéseit zavaró készülékeket, valamint éjjellátó távcsöveket adtak volna el Iraknak. Ezzel Oroszország megsértené az Irak elleni ENSZ-embargót.


Igor Ivanov orosz külügyminiszter hétfőn újságírók előtt cáfolta a washingtoni lap értesüléseit. Vasárnap egy vezető amerikai tisztviselő köztölte: orosz műszakiak segítik Irakot a rakéták és repülőgépek irányításához szükséges szatellit-jelek blokkolásával, hétfőn pedig a Fehér Ház szóvivője, Ari Fleischer jelentette be: bizonyítékaik vannak arról, hogy orosz cégek – többek között az Aviakonverzija és a KBP Tula – katonai felszerelésekkel támogatják Irakot.


Korábban számos alkalommal szivárogtattak ki amerikai lapok olyan információkat, amelyek szerint több állam – Oroszország mellett Ukrajna, Románia, Fehéroroszország és Tajvan is – adott el fegyvereket az iraki rezsim számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik