Belföld

A Pécsi Magasház a város legstabilabb épülete lesz

A pécsi 25 emeletes, IMS technológiával épült Magasház a megerősítési munkálatok után a város egyik legstabilabb épülete lesz; az 1990 márciusában kiürített építmény megfeszítése jó ütemben halad, a
munkát május végéig befejezik - mondta Kukai Tibor, a műszaki ellenőrzést végző Pécsi Tudományegyetem főiskolai docense az épület bejárásával egybekötött szakmai tájékoztatón hétfőn.

A városi önkormányzatnak a szerkezeti megerősítés 300 millió forintba került. A hasznosításáról ezt követően döntenek – tette hozzá. A Pollack Mihály Műszaki Kar szakembere kiemelte: a megerősítés során több mint 20 km hosszú kábelt építettek be. A munkálatok során nem hoztak egyetlen technológiai kompromisszumot sem.

Kukai Tibor elmondta: a 80 méter magas épület IMS szerkezetének vizsgálatánál derült ki, hogy a korrózió megindulását a hézagok kitöltésére használt PU-paszta okozta. Amikor a feszítőhuzalok keresztmetszete a felére csökkent az épület elveszítette állékonyságát.

Magyarországon a 70-es évek elején vezették be a Jugoszláviában kidolgozott IMS rendszert, amivel az országban mintegy 125 lakó- és középületet építettek. Az ilyen technológiával készült épület előre gyártott födémelemekből és vázoszlopokból áll, amelyek kapcsolatát utófeszítéssel oldották meg. Az IMS-szerkezetek korróziós problémáinak vizsgálata során szerzett tapasztalatok alapján fény derült arra, hogy a korrózió megindulását az elhelyezési hézag kitöltésére használt PU-paszta okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik