Belföld

A városoknál megtorpannak a szövetségesek

Az Irak elleni háború negyedik napján ismét egy városnál torpantak meg a szövetségesek erői. Bagdad állítása szerint öt szövetséges gépet lőtt le az iraki légvédelem, az amerikaiak cáfolnak.

A Reuters brit hírügynökség az amerikai csapatokkal a dél-iraki Násziríja városától délre tartózkodó tudósítója szerint az amerikai tengerészgyalogosok ellenállásba ütköztek.

Bagdad megerősítette az iraki (nászíriaji) ellenállásról szóló híreket, valamint “hősöknek” kiáltotta ki az Umm-Kaszrban harcoló irakiakat. A tájékoztatási miniszter szavai szerint a város védői leckét adtak az amerikai-brit “gengsztereknek”.


Az Umm-Kaszr környékén folyó harcokról és a város elfoglalásáról egyébként ellentmondásos hírek jelennek meg. A katari al-Dzsazíra szerint a város az irakiak kezében van, a CNN hírcsatorna szerint viszont a délelőtti órákra az összetűzések alábbhagytak, és a szövetségi erők vonták ellenőrzésük alá a stratégiai fontosságú kikötővárost.

Az al-Dzsazíra hírtelevízió szerint Umm-Kaszrnál a szövetséges erők három halottat vesztettek a vasárnap reggeli harcokban, egy iraki ellentámadás következtében. Az iraki védelmi tárca szóvivője, Hazem Abdul-Kader vasárnap azt közölte a Reuters brit hírügynökség jelentése szerint, hogy négy támadó gépet Bagdad felett lőtt le az iraki légvédelem, míg az ötödiket Bászra körzetében találták el.

Egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes Washingtonban a Reutersnak cáfolta a szövetségesek légierejének állítólagos veszteségeit, kijelentve: nem kaptak jelentéseket eltűnt repülőgépekről vagy pilótákról.

Irak moszkvai nagykövete korábban három harci gép lelövéséről számolt be, azt állítva, hogy két pilótát foglyul ejtettek az irakiak, s őket hamarosan megmutatják a Bagdadban akkreditált újságíróknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik