Belföld

Spanyol városok felett tankoltak a B-52-esek

A brit Fairford légibázisról újabb két amerikai B-52-es nehézbombázó indult el Irak felé. A BBC1-es csatorna hírei szerint a Bagdad bombázása során bevetett gépek délben indultak el Nagy-Britanniából és este hat óra körül érnek Irakba.

A hajnali nyolcas B-52-es konvoj után újabb két nehézbombázó indult el Irak felé a brit Fairford légibázisról. A BBC1-es csatorna hírei szerint a Bagdad bombázása során bevetett gépek délben indultak el Nagy-Britanniából és este hat óra körül érnek Irakba.


A madridi El País értesülései szerint a hajnalban indult B-52-esek spanyol nagyvárosok felett tankoltak. A nyolc darab nehézbombázót egyenként 30 tonna fegyverzettel a fedélzetén Bilbao, Pampalona és Barcelona felett vették fel a szükséges üzemanyagot.


Az említett eljárás igen kockázatos – írja a lap vasárnapi számában, nem véletlen, hogy a spanyol légierő számára a lakott települések feletti tankolás nincs engedélyezve.


A lap emlékeztet arra az esetre, amikor 1966-ban egy négy darab atombombát szállító B-52-es tankolás közben zuhant le a dél-kelet spanyolországi Almeríában. A bombák nem robbantak fel, egy nagyobb terület azonban súlyosan szennyeződött plútóniummal.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik