Belföld

A Philip Morrist tízmilliárd dollárra büntették

A Philip Morris USA céget 10,1 milliárd dolláros kártérítésre kötelezték, miután megtévesztette a dohányzókat: a light cigarettákról ugyanis azok úgy gondolhatták, hogy kevésbé károsak, mint a szokványos termékek. A Philip Morris fellebbezni fog az ítélet ellen.

A Philip Morris USA cég a nemrégiben Altriának átnevezett anyavállalat, a világ legnagyobb dohánygyárának amerikai érdekeltsége.

Az amerikai bíróságok történetében ez az illinoisi ügy volt az első “tömeges” (class-action) per a “light” cigaretták kapcsán. A class-action perek közül ez azon kivételes esetekhez tartozik, amikor a felperesek valóban sikert értek el dohánygyárak ellen. Ugyanakkor a Financial Times rámutat arra, hogy a mostani bíósági eljárás perek sokaságát zúdíthatja a dohánycégekre.

Nicholas Byron illinoisi bíró 7,1 milliárd dolláros kártérítést ítélt meg a felperesek számára, ami megfelelt azok követeléseinek. Ugyanakkor a büntetés mértékét “mindössze” 3 milliárd dollárban állapította meg a bíró, jóllehet a felperesek ennek a dupláját akarták elérni.

A Philip Morris képviselője bejelentette, hogy fellebbezni fognak, mivel az ítélet szerintük ellentmond a józan észnek. Olyanok kaptak most ugyanis kártérítést, akik nem szenvedtek károsodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik