Belföld

Oscar-díj: átadás a háború árnyékában

A Chicago nyerte el a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, így összesen hat kategóriában bizonyult a legjobbnak. Az iraki háború miatt meglehetősen feszült légkörben megtartott 75. Oscar-gálán a Zongorista című alkotás három szobrocskát szerzett.

Szigorú biztonsági körülmények között rendezték meg a 75. Oscar-gálát, mely némiképp kiszorult a figyelem középpontjából az iraki háború miatt. A katonai rendezés miatti megosztottság ugyanakkor jelentősen növelte egy esetleges botrány kirobbanásának lehetőségét, ám kisebb incidensektől eltekintve, erre végül is nem kerülkt sor.

Az este nyertese a Chicago című alkotás lett, mely hat kategóriában is győzedelmeskedett. A legjobb filmnek járó díj mellett, a műben nyújtott teljesítményéért Catherine Zeta-Jones-nak ítélték a legjobb női mellékszerplőnek járó Oscar-díjat. A 33 éves színésznő nyolchónapos terhesen Sean Connerytől vette át a szobrocskát. Rob Marshall alkotása megszerezte a legjobb művészeti rendezés, a legjobb hang, a legjobb jelmez illetve a legjobb vágás kategóriájában is az  Oscar-díjat.

Roman Polanski nyerte a legjobb rendezőnek járó szobrocskát a Zongorista című alkotásáért, mely több elismerést hozott készítőinek. A műben nyújtott alakításáért az év legjobb férfifőszereplőjének járó díjat Adrien Brody kapta és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájában is Polanski filmje végzett az élen.

 Kibújt a szög a zsákból..

A legjobb dokumentumfilm kategória átadásakor pedig megtörtént az, amitől a szervezők tartottak. Az amerikai fegyvertartásról és egy véres ámokfutásról készült Bowling for Columbine című film egyik rendezője, Michael Moore beszédében kijelentette: “Szeretjük a nem fikciós filmeket, mivel nem fikciós időket élünk, annak ellenére, hogy egy fikciós választás után fikciós elnökünk van. A háború ellen szót kell emelnünk, és ki kell mondanunk: Mr Bush, az ön ideje lejárt!” A beszédet vegyesen fogadta a hallgatóság.

Nicole Kidman nyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat Az órák című filmben nyújtott alakításáért. A színésznő  többek között olyan hírességeket utasított maga mögé mint Salma Hayek, vagy Renée Zellweger.

A legjobb operatőr díját Conrad L. Hall kapta a Kárhozat útja című film fényképezéséért. Az Amerikai szépséget is jegyző operatőr pár hónapja elhunyt, ezért a díjat helyette fia vette át.

A legjobb rövid dokumentumfilm díjját az Ikertorony című film alkotói vették át, majd Steve Martin próbálta meg – nem túl sikeresen – oldani az iraki háborúhoz kapcsolódó ellentétek miatt kialakult feszültséget. 

A legjobb sminknek járó díjat a Frida című film készítői vehették át, a legjobb operatőr Conrad L. Hall a Kárhozat útja című film készítője lett. A dokumentumfilm kateróriájában kiosztott Oscar-díjat a Bowling for Columbine című film kapta.

 

A tüntetőkTöbb világsztár úgy tiltakozott a háború ellen, hogy nem ment el a 75. Oscar-gálára. Így távol maradt Tom Hanks, Barbara Streisand, Meryl Streep, Robert Redford, George Clooney, és a tüntetés-hullámot elindító Will Smith is.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar Díjat Chris Cooper vehette át az Adaption című filmben nyújtott alakításáért. Az 51 éves színés korábban játszott az Amerikai szépség című filmben is. A legjobb vizuális effektnek járó díjat a Két torony című film készítői vehették át, miként a legjobb hangeffekteknek járó szobrocskát is.

A nácik elől Kenyába menekülő német zsidó család történetét mutatja be a Hontalanul Afrikában című film, mely a legjobb nem angol nyelvű film kategóriájában ítéltetett a legjobbnak. Sokan botránytól tartottak, ám a film békepárti készítői nem jöttek el az ünnepségre, így elmaradta háborúellenes kirohanás.

Spirited Away (Szellemországban) – ez a címe annak a japán filmnek, mely egy tízéves kislány kalandjait mutatja be, s amely megnyerte a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat vasárnap éjszaka Los Angelesben. A mű korábban számos elismerésben részesült Japánban, a rendezője Hayao Miyazaki.

Oscar-díjat hozott készítőinek a Beszélj hozzá című Almodóvar film is, mely a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában végzett az élen. A legjobb filmdalért járó szobrocskát Eminem vihette volna haza, ám a nyertes nem jelenhetett meg a gálán, hiszen a szervezők botrányos viselkedése miatt már jó előre kitiltották a Kodak Theaterből.

Életműdíjat vehetett át Peter O’Toole, akit eddig hét alkalommal jelöltek Oscarra, de végül egyszer sem kapta meg az elismerést. Az Arábiai Lawrence címszerepével híressé vált színész beszédében megköszönte, hogy annyi alkalom után végre magával viheti Oscart.

Az Oscar-est igazi vesztese a Martin Scorsese rendezte New York bandái, amit ugyan tíz kategóriában jelöltek, azonban végül egyetlen egy Oscart sem nyert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik