Belföld

New York-ban 200 ezren tüntetnek

Ismét százezrek demonstrálnak Amerika-szerte a háború ellen és számos európai nagyvárosban. Svédországban a külügyminiszter is a tüntetőkkel tartott.

New York-ban 200 ezren tüntetnek 1

Vasárnap New York-ban, nem hivatalos becslések szerint 150-200 ezer ember vonult az utcára, hogy tiltakozzon az iraki háború és George W. Bush amerikai elnök politikája ellen. A tüntetők „Támogasd a katonáinkat – hozd őket haza!” felkiáltással tiltakoztak a katonai akció ellen. A tüntetés békésen zajlott, csupán néhány főt tartóztattak le. A négy napja tartó háború ideje alatt eddig 1400 tüntetőt vettek őrizetbe az Egyesült Államokban.

Tízezrek tüntettek vasárnap Londonban is. A brit fővárosban megkezdődött a számháború is: a szervezők 250 ezer főre taksálják a háború ellen tüntetők létszámát, a rendőrség adatai szerint 60 ezren vonultak az utcára.

Spanyolországban, Barcelonában több százezer ember tiltakozott a háború ellen, akik egyben a spanyol miniszterelnök, José María Aznar lemondását követelik.

Rómában kissé alábbhagyott a tüntetési kedv, vasárnap már csak 30 ezer fő érezte úgy, hogy az utcán kell tiltakoznia a háború ellen. Brüsszelben 10 ezer tüntető nyilvánította ki ellenszenvét az amerikai-angol csapatok iraki ténykedése miatt. A belga tüntetők kövekkel és tojásokkal dobálták az amerikai nagykövetséget.

Bécsben 20 ezer tüntetőt számláltak, a svájci Bernben Helsinkiben, Koppenhágában, ugyancsak több tízezer ember vonult az utcára. Svédországban a több tízezres tüntető tömeggel együtt vonult fel az ország külügyminiszternője és óva intette Törökországot a háborúba való beavatkozástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik