Belföld

Újra harcok Umm-Kaszrnál, keményen ellenállnak az irakiak

Nehéz áttekinteni az iraki helyzetet: a BBC szerint újra fellángoltak a harcok az egyszer már elfoglalt határvárosban.

Umm-Kaszrt a hírek szerint már az amerikai szárazföldi támadás első napján elfoglalták a szövetségesek. Most azonban ismét harcokról érkeztek hírek a térségből. Állítólag három szövetséges katona vesztette életét az itteni összecsapásokban.


A Reuters és orosz források egyaránt utcai harcokról számolnak be Umm-Kaszrban. Mindezek alapján elképzelhető, hogy az amerikai taktika arra alapul a mostani háború során, hogy a páncélos ékek minél hamarabb Bagdadot akarják megközelíteni, az út közben lévő városokat pedig vagy körbeveszik (mint Bászrát) és csak a stratégiailag fontos hidakat vonják ellenőrzésük alá, vagy lassan morzsolják fel az ellenállási gócpontokat (Umm-Kaszr).


Bászra kapcsán korábban a CNN már győzelemről is beszámolt, de a katari Al-Dzsazira tévé szerint még ellenállnak az irakiak. 


A hírek ellentmondanak az ország közepén lévő Nassziria körüli harcok kapcsán is: egyes jelentések szerint magát a várost vették be az amerikaiak, mások viszont csak a közeli folyami átkelőhelyek birokba vételét hangsúlyozzák, és azt állítják, hogy a város “mellett” haladtak el a szövetséges csapatok.


Az amerikai vezérkar műveleti főnöke szerint csapataik immár 240 kilométerre járnak Irak belsejében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik