Belföld

Bajok a tv2-nél – ki a nagyobb testvér?

Az RTL Klub valóságshow-ja lekörözte a Big Brother nézettségét. A TV2 határozottan cáfolja a nehéz anyagi helyzetéről keringő híreket.

Pongó, a Big Brother (BB) első részének sztárja hűtlen lett az őt felfedező TV2 csatornához, s az idén beköltözött a konkurens RTL Klub ValóVilág (VV) villájába. Pongó “megérezte az idők szavát”, hozzá hasonlóan ugyanis ebben az évben a nézők egy része is átpártolt a BB-től a VV-hez. Míg tavaly a Nagy Testvér műsora volt a népszerűbb, mostanra a VV lekörözte vetélytársát.


Bajok a tv2-nél – ki a nagyobb testvér? 1

Három hét előny

Ebben szerepe lehetett annak is, hogy az RTL Klub három héttel előbb indította a második szériát, mint a TV2, amely addig a Big Brother VIP című műsort sugározta, azaz egy-egy hétre ismert személyiségeket költöztetett be a házba. A beköltözés napján a BB még – igaz, csak pár ezerrel – több nézőt vonzott, ám két nap múlva “megfordult a szél”, s azóta a VV folyamatosan vezet nézettségben.

Az RTL Klub az “előzést” az időelőny mellett a szereplők jobb kiválasztásával magyarázza, s azzal is, hogy a nézők már tudták, mire számíthatnak, míg az első sorozat idején a VV kevésbé volt ismert, mint a külföldi licenc alapján készülő BB, amelyet korábban már a világ számos tévécsatornája adásba vett. “Nemzetközi gyakorlatban is példátlan, hogy a helyi gyártású műsor legyen a népszerűbb” – büszkélkedik Kolosi Péter programigazgató. A BB vereségének elismerését jelenti, hogy esti összefoglalója rövidebb lett és korábbi időpontra tették.

Ki az extrémebb?

Ami a játékosok kiválasztását illeti, állítólag a holland Endemollal kötött licencszerződésben szerepel, hogy a második részben az elsőnél extrémebb játékosokat kell a Nagy Testvér házában szerepeltetni. Ám az RTL Klub is éppen ebbe az irányba mozdult: a Villában már az első részben lakott alaposan telitetovált játékos, míg a másodikba két homoszexuális résztvevőt is beválasztottak. Árpa Attila producernek pedig a hírek szerint azért kellett távoznia az RTL Klubtól, mert a játékosok főműsoridőben ecsetelték az anális szex örömeit. A TV2-nek tehát kevés teret hagytak extremitásban felülmúlni a riválist.

Már az első rész idején elhangzott viszont a TV2 vádja, hogy az RTL Klub valójában lemásolta a BB nemzetközi licenccel védett formátumát. A konkurens csatorna szerint viszont a VV helyileg kifejlesztett, saját gyártású műsor, amelyben csak annyi a közös a BB-vel, hogy mindkét műsorban egy házba bezárva laknak a játékosok. “Nem az Endemol találta fel a reality tévét” – hangzik az RTL Klub álláspontja.

Az Endemol valószínűleg nem fog perelni, de főként józan üzleti megfontolás vezérli: nem akarja összerúgni a port a másik csatornával, amelynek szintén szállít műsorokat. Két éve is elálltak a pertől, amikor az RTL Klub vádolta meg a Legyen Ön is milliomos! ötletének lemásolásával a TV2-t a Most vagy soha! című műsor miatt.


Viszi a pénzt

 

A TV2 többségi tulajdonosa, az SBS Broadcasting SA tőzsdei jelentéséből az derül ki, hogy a nemzetközi cég veszteséggel zárta az elmúlt évet. Az elemzés szerint az anyacég működési költségeinek növekedésében komoly szerepet játszott, hogy a magyar leányvállalat működési kiadásai tavaly 8,2 millió euróval (közel 2 milliárd forinttal) növekedtek, javarészt a Big Brother elindítása miatt. Az értékesítési és adminisztratív kiadások a magyar leánycégnél ugyancsak megugrottak – 2,6 millió euróval, azaz 640 millió forinttal -, miközben az anyacég közlése szerint a bevételek változatlanok maradtak.
Az SBS Broadcasting a 2002-es évben 35,7 millió euró veszteséget termelt. De mi a helyzet a TV2-nél? A társaság 2001-ben 620 millió forint mérleg szerinti eredményt mutatott fel. Tavaly viszont az anyacég szerint a magyar leányvállalat üzemi szintű eredménye 13,7 millió euróval (3,36 milliárd forinttal) csökkent. Ezt ugyan a mérlegben más, nem ismert tételek módosítják, ám nem valószínű, hogy ekkora csökkenést képesek voltak ellensúlyozni, különös tekintettel arra, hogy a TV2-nek hiteleket kell törlesztenie. 

Hírek és álhírek

Más bajok is vannak a TV2 háza táján. A társaság vezetése a múlt hét végén közleményben reagált a sajtóban megjelent kedvezőtlen hírekre. Cáfolják, hogy a csatornát tulajdonló MTM-SBS Rt. eladósodott, és fizetési gondokkal küzd. Csúsztatásnak minősítették azt a pletykát, hogy a többségi tulajdonos, az SBS Broadcasting SA meg akar válni a magyar leányvállalattól, mindössze az MTM-SBS Rt. tulajdonának legfeljebb 25 százalékát értékesítené egy új magyar társtulajdonosnak.

Több lap megírta, hogy az rt. egy 6 milliárdos hitel felvételére készül, ezt a TV2 úgy kommentálta, hogy egy új hitel nem pótlólagos forrás, hanem “a finanszírozás újrastrukturálását, egységesítését jelenti”. A felső vezetők szerint a társaság a 2002-es évet nyereséggel zárta, ám annak mértékét titkolják.

A tv2 nem veszteséges

Ami a BB-t illeti: bár a valóságshow okozta költségnövekedést még a nemzetközi anyacég eredménye is megérezte, a TV2 vezetői ragaszkodnak hozzá, hogy a BB nem veszteséges, s már az első sorozat 30 százalékos profitot hozott. Kereszty Gábor vezérigazgató viszont december elején még azt nyilatkozta a Figyelőnek, hogy általában két sorozat alatt térül meg a műsor. A rivális kereskedelmi csatorna nem ilyen titokzatos. Az RTL Klub nyilvánosságra hozta, hogy 2002-ben 24,79 milliárdos árbevételt, 2 milliárd forint feletti nyereséget ért el.

A két kereskedelmi tévé egyesített nézőszáma mindenesetre folyamatosan csökken: a január eleji 72,9 százalékos heti átlagos közönségarányuk két hónap alatt 66,2 százalékra esett vissza. Az RTL Klub és a TV2 tehát nemcsak egymással küzd, hanem az MTV 1 megújult csatornájával, valamint a kisebb szolgáltatókkal és a videózással is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik