Belföld

Az amerikaiak félúton vannak Bagdad felé

A New York Times szerint az amerikaiak félúton vannak Bagdad felé. Samawa városnál azonban kemény ellenállásba ütköztek. A Reuters Nadzsaf környéki harcokról ír.

Amerikai katonai forrásokra hivatkozva a BBC egyébként arról számolt be korábban, hogy az angolszász szövetségesek Bagdad felé közelítenek, miután elfoglalták Nassziriját. Nasszirija kulcsfontosságú város az Eufrátesz partján. Korábban az amerikaiak két hídfőállást is szereztek a település környékén, a folyó partján. A BBC szerint a közeli Tallill repülőterét is elfoglalták a támadó páncélos ékek.


A szövetségesek jelenleg mintegy 200 kilométer mélységben nyomultak be Irak területére – az RTL Klub magyar televízió híradása szerint. A BBC szerint az amerikai csapatok Bagdadtól 160 kilométerre, Nadzsaf város környékén fegyveres ellenállásba ütköztek. Az Irakot irányító Baath párt helyi vezetője a harcokban életét vesztette.


Nadzsaf 420 ezres lakosságú város, amelyet siíták laknak, az Irakban kisebbségben lévő iszlám irányzat hívei. Az amerikaiak körülbelül 60 kilométerre Nadzsaftól keveredtek harcokba a Reuters jelentése szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik